Új díszpolgáraink: Gergely Ágnes, Kemény Dénes és Schiller Péter

Oszd meg másokkal!

Desktop
A XIII. kerület három új díszpolgárral gazdagodott: Gergely Ágnes, Dr. Kemény Dénes és Schiller Péter kapott díszpolgári címet.
A XIII. kerület 76. születésnapja tiszteletére rendezett programsorozat legrangosabb eseménye a május 30-i, a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM) zajló ünnepség, ahol dr. Tóth József, a kerület polgármestere díszpolgárrá avatja az életútjuk során kimagasló munkásságú, a XIII. kerülethez jelentősen kötődő Gergely Ágnes költő, műfordító, prózaíró, esszéírót; Kemény Dénest, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét, címzetes egyetemi docenst és Schiller Péter vállalkozót.
 
Dr. Kemény Dénes az átadás időpontjában hivatalos szakmai úton, külföldön tartózkodik.
 
 
A 2014. évi díszpolgárokról:
 
  • Gergely Ágnes, költő, műfordító, prózaíró, esszéíró két alkalommal kapott József Attila-díjat, 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Közel ötven esztendeje költözött a XIII. kerületi Pannónia utcába. Az ELTE magyar-angol szakán végzett. Irodalmi munkásságát még az iskolában latin fordítással kezdte, később orosz, angol, francia, német verseket ültetett át magyarra. Első költeményei ’63-ban jelentek meg, a regényírás tíz évvel később következett. Az egyetem után tanított, azután rádióriporter, majd szerkesztő lett. De mint mondja, legkedvesebb munkahelye az ELTE doktorképzője volt, ahol műfordítást tanított. Afrikai irodalomból doktorált, de szíve csücske Yeats, a Nobel-díjas ír költő, akiről „Nyugat magyarja” címmel könyvet is írt. 
  • Dr. Kemény Dénes a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, címzetes egyetemi docens. Kemény Dénes tizenöt éven keresztül volt szövetségi kapitánya a magyar vízilabda-válogatottnak, ez idő alatt három olimpiai aranyat nyert és vált egy ország kedvencévé. Angyalföldön, a Gömb utcában született. A Róbert Károly körút Dunához közeli részén laktak. Itt járt iskolába is, a Hegedűs Gyula utcai Sallai Imre Gimnáziumban érettségizett, angol tagozaton. Jelenleg a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Magyar Edzők Társaságának alelnöke, a FINA edzői bizottságának a tagja. „Már nem a napi meccs végeredményéért dolgozom, hanem az egész vízilabda jövőjéért, menedzseléssel, értékesítéssel. Nálunk jobban prosperáló sportoktól ellesem a titkokat, a technikákat, azaz a tudást, amivel eladják a sportágakat” - nyilatkozta.
  • Schiller Péter vállalkozó. A Schiller Autó Család több autómárkát forgalmazó, használt autókkal, autókölcsönzéssel és szervizeléssel is foglalkozó cégcsoport. Schiller Péter egykor édesapja cipészboltjában leste el, hogyan kell a vevőkkel bánni, mára egy hatalmas holdingot alakított ki. Ugyan az operatív vezetést 2005-ben átadta fiának, de ma is aktívan részt vesz a cég életét érintő legfontosabb kérdésekben. A Váci út napi több tízezres autóforgalmával a lehető legalkalmasabb terület a vállalkozásoknak, ahol mindig is rang volt iparosnak lenni. „A hatvanas években a Wallenberg utcában laktam, ahol egy remek baráti társaság alakult ki. Minden vasárnap együtt fociztunk a Szent István parkban, és a mai napig összejárunk” - nyilatkozott a kerületi újságnak.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek