Isten éltesse Eszenyi Enikőt!

Oszd meg másokkal!

Desktop
Eszenyi Enikő (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)

Január 11-én ünnepelte a születésnapját Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, színházi rendező, érdemes művész, a Vígszínház igazgatója.

A művésznő 1983-ban, a főiskola elvégzése után került a Vígszínházhoz, és rövid időn belül a színház egyik legjelentősebb színésznője lett. Színészként számos fontos szerepet játszott már el, színészi munkáját több előadásban is a legjobb alakításért járó díjjal jutalmazták. Az elmúlt évadokban három új szerepben lépett színpadra: Hadar Galron Mikve és Yasmina Reza Az öldöklés istene című darabjában, valamint Bertolt Brecht Jóembert keresünk című drámájában, melyben főszerepet játszik.

1991-ben kezdett rendezni. Első bemutatójára a Budapesti Kamaraszínházban került sor, ahol Büchner Leonce és Lénáját állította színpadra, mely hét díjat nyert az 1991-es Országos Színházi Találkozón – köztük a legjobb rendezésért járó elismerést és a legjobb férfi illetve legjobb női főszereplőnek járó díjakat is –, és nagy sikerrel játszották további öt évadon keresztül.

Több mint 25 nagyjátékfilmben és körülbelül ugyanennyi tévéfilmben szerepelt. Filmes alakításaiért több szakmai- és közönségdíjat is kapott. Eszenyi Enikő munkásságát nemcsak szakmai díjakkal és elismerésekkel, de több állami kitüntetéssel is jutalmazták: a Jászai Mari-díj és az Érdemes Művész elismerés után 2002-ben megkapta a Kossuth-díjat, 2007-ben pedig a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét. 2010-ben a Magyar Kultúra Nagykövetének választották. 2012 januárjában az Év Embere díjazottjai közé választották, és elnyerte az Év Művésze 2011 díjat - olvashatjuk gazdag életútjáról a Vígszínház oldalán.

Boldog születésnapot kívánunk Neki!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?