Tudod, mi az a kopogtatós és a fagyasztásos betörés? Ezek a bűnözők legújabb módszerei

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció (forrás: Az Ön Körzeti Megbízottja)

Újfajta betörési módszereket használnak a bűnözők, ismerjétek meg ezeket, hogy védekezni tudjatok ellene:

A kopogtatós betörés egyre népszerűbb a betörők körében. Ezzel a zárat védő úgynevezett cilinderbetétet lehet külsérelmi nyomok nélkül és gyorsan feltörni. Egy speciális kivitelezésű kulcsot helyeznek a betétbe, majd azt ütögetve a zár kipattan. A módszer a fizika elvei alapján működik, a zárást biztosító csapok blokkolása az ütögetéstől kipattan, és a henger elfordul. A szakemberek szerint zárba csúsztatható, pajzsszerű pánttal lehet védekezni ellene, mely hozzáférhetetlenné teszi a betétet.
 
A fagyasztásos módszer is közkedvelt és nagyon egyszerű elven alapul. Ha egy tárgyat gyorsan és intenzíven nagyon alacsony hőmérsékletűre hűtenek, az törékeny és merev lesz. 
 
Bármilyen ajtózár drasztikus lehűtése után sokkal egyszerűbb a durva fizikai behatás, vagyis könnyen be lehet rúgni, feszíteni és törni az ajtót. A lehűtés folyékony nitrogénnel történik, ezzel azonban óvatosan és gyorsan kell bánni, mert sérüléseket okozhat, így általában csak profi betörők dolgoznak vele.
 
A pumpás módszert ritkábban alkalmazzák a betörők. Ekkor a tolvaj egy masszív anyagú, lapos műanyag palackot ékel az ajtó és a tokja közé. Ezt utána felfújja, és a növekvő térfogat nyomása kifeszíti az ajtót. Az eljárás hangos, és csak nagyon gyenge zárak feltörésére alkalmas.A magkihúzás során a zárbetét magjába egy speciális csavart csavaroznak, majd azt tekerve magát a magot tépik ki. Ehhez speciális célszerszámok szükségesek, melyek költségesek, így nem olyan általános ez az eljárás. A vagyonvédelemmel foglalkozó cégek egy- vagy kétoldali biztonsági megerősítést és védelmet javasolnak az ajtókra a módszer ellen.
 
Létezik még a savval történő zárfeltörési módszer is. A zárbetétbe tömény savat fecskendeznek be, mely szétmarja a betét lamelláit, és a zár tönkremegy, az ajtó pedig könnyebben feltörhető. A biztonsági ajtókat gyártó cégek saválló zárbetétek vásárlását ajánlják védekezésül, borsos összegért.
 
A finom nyitás elterjedt módszer, főleg zárfésűvel végzik a tapasztaltabb betörők. Időigényes eljárás, de nemcsak a silányabb, hanem a középkategóriás zárakat is simán nyitja. A modernebb elektromos zárfésűk a zár hengerét kis erővel, de dinamikusan feszítik fel. Ez ellen prémium kategóriás zárbetétek beszerelését javasolják a szakemberek - írja a Femina.
Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?