Rendbírságot kapott a Dózsa György úti gázoló, mert megszegte a házi őrizet szabályait

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Mohai Balázs - MTI)

Meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság a házi őrizetét annak a férfinak, aki tavaly kábítószer hatása alatt halálos közúti balesetet okozott a Dózsa György úton, és a házi őrizet szabályainak megsértése miatt rendbírsággal sújtotta. 

A bíróság elutasította az ügyész M. R. előzetes letartóztatásának indítványát, és elrendelte a gyanúsított házi őrizetét, melynek betartását nyomkövető alkalmazásával kell ellenőrizni. A bíróság 50 ezer forint rendbírság megfizetésére kötelezte a gyanúsítottat a házi őrizet szabályainak megszegése miatt.

Tavaly májusban egy ember meghalt, kettő súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett hétfőn, amikor két karambolozó autó egyike buszmegállóba csapódott a fővárosban, a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében.

A törvényszéki közlemény szerint az ügyész szombaton a szökés és a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését, míg a védő annak elutasítását és rendbírság kiszabását kérte.

A bíróság a gyanúsítottal szemben továbbra is megalapozottnak találta a 2015. június 9-én elkövetett közúti veszélyeztetés, garázdaság és könnyű testi sértés, valamint a 2017. május 15-én elkövetett halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségét és a kábítószer fogyasztásának gyanúját.

A bíróság megállapította: mivel a gyanúsítottal szemben a korábban folyamatban lévő eljárásban, a tavaly májusban elkövetett bűncselekmény miatt újabb eljárás indult, a kényszerintézkedés alkalmazásának feltételei fennállnak.

A végzés szerint a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, többször marasztalták el közlekedési szabálysértés miatt is. A bűncselekményeket másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el, ezért az indoklás szerint fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított megszegte a házi őrizet szabályait, amikor az engedélyezett orvosi kezelésről hazafelé tartva bement egy bevásárlóközpont éttermébe, miközben a kocsiban kellett volna maradnia, amíg az az ember, aki őt gépkocsival az orvosi kezelésre vitte, bement a bevásárlóközpontba az ügyeit elintézni.

A házi őrizet az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb 2018. március 24-ig tart.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?