Honnan ered az Angyalföld elnevezés?

Oszd meg másokkal!

Desktop
A híres Ördögmalom (fotó: budapest13.hu)

Többféle legenda és történet kering Angyalföld nevének eredetéről, most megpróbáljuk összefoglalni ezeket – biztosat nem tudni, így döntse el mindenki, melyik változat a legszimpatikusabb számára:

A legobjektívebb változatnak rögtön a legelső látszik, miszerint egy Stefan Engel (Engl) nevű osztrák szőlőbirtokos 1774-ben vásárolt a területen házat magának. Valószínűleg a földjét Engelsfeldnek hívták, ennek a tükörfordítása az Angyalföld. Az elnevezés első írásos emléke 1871-72-ből való: a Légrádi-féle Adressen Kalenderben a Terézváros külterületére vezető egyik utat már Engelsfeldgassenak, vagyis Angyalföldi útnak nevezik.

Egy másik történet szerint a terület nyomortanyáiról volt ismert, ezért az Angyalföld a környék gúnyos elnevezése lett.

Egy harmadik legenda szerint a Váci út 109. számú ház mögött, a Rákos-patak mentén állt az Ördögmalom. A körülötte elterülő földeket Ördögföldnek hívták még a XIX. század közepén is. Ezt az elnevezést a népnyelv egyszerűen az ellenkezőjére, vagyis angyalra változtatta: így lett a malom Angyalmalom, a terület pedig Angyalföld.

A legendák sora végtelen: az „angyalcsináló” bábáktól is eredeztetik a kerületrész nevét, miszerint a teherbe ejtett dámák ide jártak a bábákhoz elvetetni a titokban fogant gyermekeiket, vagyis angyalt csinálni belőlük.

Felhasznált források:

  • bfl.archivportal.hu
  • budapest13.hu
  • media13.hu
  • tomori.sulinet.hu
  • wikipedia.org
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?