Több lesz a tej és a só a menzán

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)
(fotó: ittlakunk.hu)
Módosítja a menzarendeletként elhíresült szabályozást az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tervek szerint több tejet kapnak majd a gyerekek, viszont a sózás kérdésében kissé engedett a korábbi szigorból a tárca.

Tavaly szeptemberben vezették be a rendeletet, amellyel az volt a minisztérium célja, hogy egészségesebb ételek kerüljenek a közétkeztetésbe. Száműzni akarták az egészségtelen alapanyagokat és a mesterséges édesítőket, a só és a cukor túlzott használatát.

Novák Katalin államtitkár az MTI-nek elmondta: ígéretüket betartva folyamatosan figyelték a visszajelzéseket a rendeletről, ennek lett az eredménye, hogy most bizonyos pontokon módosítják a jogszabályt.

Az érintettek gyakran kifogásolták, hogy túl kevés sót tesznek az ételekbe. Az idősebb korosztályok esetében eddig is csak lépcsőzetesen csökkentették a sótartalmat, most ezt a fokozatosságot a fiatalabbakra, így az egy-három és a négy-hat évesek csoportjára is kiterjesztették.

Az államtitkár kiemelte, hogy nem cél a só teljes elhagyása, az viszont igen, hogy az ízesítés mértéke az egészségügyi határérték alatt maradjon. A tervezett módosítás lényege, hogy a sócsökkentés kevésbé legyen drasztikus.

A változtatások másik fontos eleme, hogy több friss tejet akarnak adni a gyermekeknek. Ezzel együtt az is cél, hogy a háromévesnél idősebbek magasabb zsírtartalmú tejet kapjanak. Novák Katalin szerint a tejtermékekre vonatkozó előírások módosítása közvetlenül nem növeli az étkeztetés költségeit.

Az államtitkár a harmadik legfontosabb változásnak azt nevezte, hogy még tovább szigorítanák, minden korosztály esetében tiltanák a mesterséges édesítőszerek használatát.

A tervezett módosításokat még az ősszel életbe léptetik – írja az MTI.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?