Különleges szabadulószoba nyílt a Tüzér utcában és még ingyenes is

Oszd meg másokkal!

Desktop
Drogprevenciós szabadulószoba (forrás: ittlakunk.hu)

Ingyenes drogprevenciós szabadulószoba nyílt hétfőn a XIII. kerületben. A világon egyedülálló, a drogprevenciót szolgáló ingyenes szabadulószobát a Tüzér utcai Prevenciós Központban (Tüzér utca 56-58.) alakították ki.

A szabadulószobában játékos módon, a közös, egymásra utalt tanulás elvén kell logikai feladatokat megoldaniuk a játékosoknak, melyek a drogprevenciót szolgálják.  A „Tudattörő” elnevezésű szoba ugyanis egy kábítószerfüggő személy tudatát szimbolizálja. A játékosok a kisebb és sötétebb térből haladnak az egyre világosabb és megnyugtatóbb terek (tudatszintek) felé, miközben kiderítik, kinek a tudatába léptek be. A fiatalok közel egy óra alatt felderítik a függő személy fontos életeseményeit és azt, mi vezetett a drogfüggőséghez, ezáltal megismerik a szerhasználat rizikótényezőit, illetve a felépüléshez szükséges védőfaktorokat is. 

A játékosokat – 4-5 fős csoportokat – játék közben monitoron figyelik és ha szükséges, segítik. Miután megoldották a feladatokat és kijutottak a szobából egy csoportszobában át is beszélik az átélt élményeket.

A szabadulószoba ingyenes, bejelentkezés alapján látogatható (nem csak a 13. kerületieknek) és elsősorban a 14-18 éves korosztálynak szól. A diákok az iskolák bevonásával, az iskolai drogprevenció során jutnak el a XIII. kerület prevenciós központjának szabadulószobájába. 

A szabadulószoba kialakításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a kerületi önkormányzat is 3-3 millió forinttal járult hozzá. A működtetést az önkormányzat biztosítja.

A drogprevenciós szabadulószoba ötletgazdája Gilbert Anna, a helyiségben pedig Kovács Krisztián színművész hangja vezeti a játékosokat.

Próbáljátok ki, nagyon érdekes!

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?