Tragikus: így halt meg Éva a kórházban

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)

Meghalt egy beteg műtét után a Honvédkórházban november végén.

Dr. Kunetz Zsombor orvos a Facebookon osztotta meg a tragikusan elhunyt beteg, Éva történetét:

"November 22. csütörtök délután hányás-hasmenéses rosszullét tör Évára, ő gyomorrontásra gyanakszik, bár erős görcsökkel is jár a rosszullét.

Nov. 23. péntek valamivel jobban érzi magát, kicsit tud enni, úgy gondolja, hogy másnapra el fog múlni.

Nov. 24. szombat reggel erős hasi görcsökkel és hányással kezdődik a napja, ezért felhívja a kerületi ügyeletet 10 órakor (Révész utca), ahol azt mondják, hogy 2-3 óra múlva tudnak kijönni a lakásba megvizsgálni. Ha addig rosszabbul lenne, akkor menjen be hozzájuk, vagy hívjon mentőt. Éva a lányát, Zsófit hívja, aki átmegy hozzá és beviszi a Révész utcába autóval.

11.00 a Révész utcai rendelőben kiderül, hogy az orvos éppen kiment a címre ezért várniuk kell. A nővérke leszúrja Évát, hogy miért ment be, vagy miért nem mondta le a hívását. A folyosón várakozást Éva rosszul bírja, befekteti a nővérke a rendelőben az ágyra. Az orvos további címekre is elment, így összesen kb. 50 percet vártak rá a rendelőben. Eközben a nővérke megméri Éva vérnyomását, ami 191 majd 204-re emelkedik. Szaturáció 92. A nővérke ekkor már aggódni kezd és hívogatja az orvost, hogy mikor ér már vissza, ő azt mondja, 10 perc. Innentől 28 perc telik el, amíg visszaér. 

Megérkezésekor ő is azzal a mondattal kezdi Éva felé, hogy „Látja mennyivel jobb lett volna, ha az otthonában találkozunk!” 10 perces vizsgálat után közli, hogy ő nem tudja megállapítani mi a baj, vigye be Zsófi a Honvéd kórházba, ott az ügyelet és ott van ultrahang is. (Mentőt inkább ne hívjanak, az nagyon sok idő lenne.) A pontos címet is lediktálja. 

12.00 Honvéd kórház sürgősségi osztály. (Papp Károly utca felőli bejárat)

A recepcióra siet Zsófi és Éva a beutalóval, ahol közlik, hogy most nem ők az ügyeletesek, át kellene menni a Máv kórházba.
Ekkor már mentőt kérnek. (Az aulában több mentős beszélget nyugodtan, kint 3 mentőautó áll a parkolóban.) A recepción a papírjaikat elkérik és rendelik a mentőt. Ekkor odalép az egyik mentős és felajánlja, hogy átviszi Évát a Máv kórházba, éppen arra mennek üres autóval. Később kiderült, hogy a kórház ezt nem engedi, mert már rendelt másik autót („belső mentő”).

13.00 a Máv kórház sürgősségi osztályán a felvételt követően infúziót kötnek Évára fájdalomcsillapítóval, a folyosón összetolt székekre fektetik. Itt tölt 2,5 órát. A nővérke amikor kijön ránézni, akkor leszúrja, hogy miért hajlította be a karját, így nem fog csöpögni az infúzió. 2,5 óra várakozás után a fektetőbe fekhet egy ágyra.

Arra várnak itt hogy ez a belső mentő visszaérjen és elvigye Évát (vissza) a Honvéd kórházba ahol ultrahangos vizsgálatot tudnak rajta végezni, itt a Mávban hét végén ez nem lehetséges.

Közben egy mentős csapat szépen lassan elbeszélget a recepciósokkal és elindul valahová. Évát nem viszik, kérdésre kiderül, hogy azért mert csak a „belső mentő” viheti és ők már megrendelték. A további szükséges vizsgálatokat (röntgen és labor) szintén nem végzik addig el rajta, mert ha pont megérkezik ez a bizonyos belső mentő, akkor nem tud átmenni az ultrahangra.

16.00 átszállítja a belső mentős Évát a Mávból a Honvéd kórházba.

Úgy parkol, hogy a betegnek egy lépcsősoron kell felküzdenie magát az emeltre, ahol az ultrahang található.

17.00 egy órás várakozás után fogadják és vizsgálják meg az ultrahangon.

Közben a folyosón fekszik összetolt székeken (itt infúzió sincs) és amikor az ultrahangos recepción csevegő nővérekkel próbál Zsófi kapcsolatot teremteni, hogy hívják már be, akkor a nővérkék annyit mondanak, hogy ha rosszul van az édesanyja, akkor vigye át a sürgősségire (!). Egyik sem néz rá.
Az orvos is kijön egyszer, amikor meghallja a panaszt, hogy miért kell ennyit várniuk, leszúrja Zsófit, hogy „ilyen a rendszer és neki nem is kellene itt lennie”. Tüntetőleg kettő utánuk érkező – szemmel láthatóan nem életveszélyes állapotban lévő (ujjtörés) – beteget is behívnak előttük ezután.

17.30 körülbelül, amikor végeznek az ultrahanggal.

18.30 körülbelül, amikor visszaszállítják Évát a Máv kórházba.

20.30 A Máv kórház sürgősségi osztályán a fektetőben fekszik Éva, titokban bevett két Nospát ugyanis a fájdalmai nem enyhültek. Andris elkéri a nővérkétől a leleteit, aki azt mondja, hogy minden lelet megvan, majd jön a doktornő, és tájékoztatják. Másfél óra várakozás következik, melynek során a nővérkék és (utóbb kiderül) a doktornő a családi dolgaikról csevegnek. Andris várakozik mellettük a recepción.

21.30 körül egy telefonbeszélgetésből annyit tud Andris elcsípni, hogy enyhe passzázszavar látható a jobb oldalon, a röntgen alapján.

A doktornő 22.00 óra körül áll szóba Andrissal, és megerősíti ezt, illetve azt, hogy éjszaka még CT-re fogják tenni, hátha okosabbak lesznek azután.
Utólag a jelentésből kiderült, hogy a CT eredménye 22.40-kor már rendelkezésre állt.

Ennek ellenére Éva a fektetőben töltötte az egész éjszakát, rettenetes fájdalmak közepette. A saját lábán ment többször pisilni. Ez az éjszaka rettentően legyengítette.

November 25. vasárnap 10.30. Zsófi megérkezik a Máv sürgősségire, ahol épp vért venni próbálnak Évától, és kiküldik. Ekkor jelzik, hogy átviszik a sebészetre „hátha meg kell műteni”.

A jelenlévő doktornő tájékoztatja Zsófit, hogy egy érszűkületet találtak a hasában, nem tudják pontosan, mi lesz a teendő, majd a sebészeten eldől, hogy érsebészeti beavatkozás kell-e.

Az első emeleti sebészetre egy tolókocsiban szállítják át Évát, akinek a vérnyomása ekkor 86-os, az ágyra a lábán próbálja átkísérni a betegszállító, ekkor elájul. A sebészeti osztályon dolgozó nővérkék stabilizálják, ellátják. Katétert is kap, mert ekkor már elfogadják, hogy nem fog tudni kijárkálni.
Viszonylag megnyugtató a különbség a sürgősségi osztályon tapasztalt ellátáshoz képest, így hagyja ott Zsófi Évát és megy haza három lázas gyermekéhez.

Délután 17.30 körül érkezik vissza Évához, mindössze annyi történ eközben, hogy vért próbáltak venni tőle laborvizsgálatra, (mivel a reggeli a sürgősségiről „használhatatlan volt”) de nem sikerült vénát szúrni, ezért felvitték az intenzív osztályra, ahol megoldották ezt a problémát. Most a labor eredményt várják.

18.30 a laboreredmény megérkezik, az értékek nagyon rosszak, ezért az esti műtét mellett döntenek. A sebészdoktornő pontosan elmondja a várható kimenetelt Zsófinak és Évának (pontosan tudják, hogy egy elzáródott ér miatt a belei egy része elhalhatott, de hogy mekkora része, az csak a felnyitáskor fog kiderülni). Éva aláírja a belegyező nyilatkozatokat és elköszön Zsófitól. Optimista, azt mondja, hogy rendszeresen járt orvoshoz, laborvizsgálatra, biztosan nincs nagy baj.

9.00 Zsófi telefonál a Máv kórház sebészeti osztályra, azt mondják, már az intenzíven van.

Zsófi telefonál az intenzív osztályra, ahol nem adhatnak felvilágosítást telefonban, a doktor nincs itt, mert épp újraélesztésre ment be a műtőbe.
Zsófi és Andris berohannak a Máv kórházba, és az intenzív osztály előterében várakoznak. 

22.30 a sebész doktornő telefonál Zsófinak, hogy a műtét során „élettel össze nem egyeztethető” elváltozást találtak (a belek 80% elhalt) ezért nem tudják már megmenteni. Visszazárják, és altatásban marad, amíg a keringése le nem áll. Zsófi és Andris bemegy elbúcsúzni az alvó Évától.

Nov. 26. 9.00 Éva meghalt."

A Honvédkórház az esettel kapcsolatban, a sajtóhírekre reagálva az alábbi közleményt adta ki (forrás: MTI):

"A közelmúltban, a Honvédkórházban a szakmai ellátásban résztvevők részére is sajnálatosan bekövetkezett haláleset semmilyen összefüggésben nincs a betegen végzett radiológiai vizsgálatokkal és az sem fedi a valóságot, hogy a beteg szakemberhiány miatt hunyt el. Gyógykezelése és ellátása a szakmai szabályok szerint történt. Mindazonáltal a páciensnek olyan betegsége volt, amelyet az orvostudomány jelenlegi állása szerint rendkívül nehéz felismerni, így gyógyítani is".

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek