Fényes nappal az egyik nagy pláza előtt futkosnak a patkányok – a politikusok egymásra mutogatnak

Desktop
Nappal is szaladgálnak a KöKi Terminálnál (olvasói fotó)
Nappal is szaladgálnak a KöKi Terminálnál (olvasói fotó)

Tavaly óta egyértelmű, hogy elszaporodtak a patkányok Budapesten. Egyre-másra kapjuk a jelzéseket, fotókat olvasóinktól, hogy éppen hol láttak rágcsálót. A fővárosi politikusok pedig magyarázkodnak és egymásra mutogatnak. A rágcsálóirtó cég azonban még nem kapta meg a rendkívüli irtásra szánt pluszforrást.

Szerdán két olvasónktól is jelzést, illetve fotókat kaptunk, mindketten patkányok feltűnéséről számoltak be. Egyikük a KöKi Terminál egyik gyorsétterménél, közterületen fotózott le egy termetes patkányt, amint a szemetest dézsmálja fényes nappal. Másikuk reggel talált az udvarán egy döglött példányt.

A dolog pikantériája, hogy éppen szerdán ülésezett a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottsága, ahol arról döntöttek volna, hogy a rágcsálóirtást tavaly nyár óta végző RNBH Konzorcium megkaphassa azt a 650 milliónyi különforrást, amit még decemberben szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés egy intenzív irtásra. Az ülésen azonban nem született döntés.

A miérteket mind az ellenzéki, mind a kormánypárti politikusok máshogy értékelik. Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere szerint „az ellenzéki képviselők felelőtlen magatartása miatt nem tudott dönteni egy azonnali, célzott patkányirtásról” a bizottság. Mint mondta: Karácsony Gergely, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, Zugló polgármestere, bizottsági tag képes volt arra, hogy – idén először megjelenve a testület ülésén – rávegye képviselőtársait, a szerződésmódosítást ne szavazzák meg, napirendre se vegyék. „Ez újonnan bebizonyítja alkalmatlanságát a város vezetésére” – tette hozzá.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) a bizottság tagja, Zugló polgármestere ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy azért nem hagyták jóvá a határozatot, mert a fideszes képviselők egy részének távolmaradása miatt nem sikerült elfogadni az ülés napirendjét. Érthetetlen ez a magatartás, mert az illetékes kormányhivatal már tavaly októberben jelezte a fővárosnak a patkányok tarthatatlan elszaporodását – jelentette ki. A közgyűlés már decemberben döntött az irtás felgyorsításához szükséges pluszforrás biztosításáról, ám az ehhez szükséges szerződésmódosítás máig nem született meg. Azt is érthetetlennek tartja, hogy miért vonta el a főváros tavaly attól a cégtől (Bábolna Bio Kft.) a patkánymentesítést, amelyik 47 éve kifogástalanul teljesítette a feladatot.

Tarlós István csütörtök reggel az ATV-ben arról beszélt, hogy a fővárosi patkányirtásért felelős cég folyamatosan végzi a munkáját, „a tavaly augusztustól idén márciusig tartó időszakban csökkent a lakossági patkányészlelések száma, ugyanakkor a patkányok száma magasabb az elfogadhatónál”. Kiemelte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője azt közölte, hogy semmiféle közegészségügyi, járványügyi veszély nincsen.

Tarlós elmondta: a patkányirtásért felelős cég (RNBH Konzorcium) kiválasztásáról nyilvános pályázaton döntöttek, a nyertes cég 23 százalékkal olcsóbb ajánlatot tett, mint a másik. A cégnek tavaly nyár óta van szerződése, ennek alapján kapja a pénzt, és az alaptevékenységet folyamatosan végzi. Tavaly ősszel a fővárosi kormányhivatal és a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelezte, hogy a patkánypopuláció további növekedése várható, és egy intenzív irtást javasoltak. Ennek a módszerét dolgozták ki januártól márciusig – közölte a főpolgármester, emlékeztetve, a Fővárosi Közgyűlés decemberben döntött arról, hogy az intenzív irtásra plusz 650 millió forintot ad.

„A pluszforrás felhasználásáról a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottságának kellett volna szerdán döntenie egy szerződésmódosítással, de Karácsony Gergely – a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje – bizottsági tag javaslatára nem fogadta el a testület a napirendet” – tette hozzá Tarlós István.

Szóval, perpillanat itt tartunk. Trippon Norbert (MSZP), a közbeszerzési bizottság elnöke közölte: keddre újra összehívja a közbeszerzési bizottság ülését.

Addig is, ha patkányt láttok, hívjátok a +36-70-364-6531-es telefonszámot vagy írjatok a patkanyirtasbudapest@gmail.com e-mailre és jelentsétek be.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?