Klímaváltozás: vérzéses lázt hordozó kullancsot találtak a Margitszigeten

Desktop
a vérzéses lázt hordozó kullancs (forrás: wikipédia)

A klímaváltozás miatt újfajta betegségek terjedhetnek el Európában. A krími-kongói vérzéses láz hordozóját már kimutatták a Margitszigeten.

Dr. Földvári Gábor parazitológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a 24.hu-nak nyilatkozott: szerinte a levegőben van egy újabb járvány kitörése a globális emberi tevékenység és a klímaváltozás miatt.

A vonuló madarak bármikor, bármilyen idegenhonos kullancsot behozhatnak Magyarországra. A melegebb éghajlathoz szokott élősködők a klímaváltozás miatt túlélhetik a magyar telet. Van félnivalónk a szakember szerint: a Hyalomma marginatum kullancsfaj, mely Afrikában őshonos és az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja, már kimutatható Magyarországon: a margitszigeti sünökben találtak belőlük, vagyis képesek ezek a halálos betegséget terjesztő kullancsok túlélni, fejlődni és talán szaporodni is ebben a környezetben - mondta a parazitológus, aki szerint reális a veszélye, hogy ez az idegenhonos kullancs és vele együtt a krími-kongói véres láz kórokozója megtelepedjen Magyarországon.

A környezet kezelésével, miként a szúnyogokat szokás, a kullancsokat nem lehet irtani. Marad az oltás, a kullancsriasztás, és mindenekelőtt a rendszeres és alapos testvizsgálat - írja a lap.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek