Így korzózz a Duna partján: a hajók miatt nagyobb a szmog, mint a város belsejében

Desktop
Egy szmogos napon, fotó: Szigetvári Zsolt, MTI
Egy szmogos napon, fotó: Szigetvári Zsolt, MTI

A hajók és az azokra turistákat hordó buszok miatt olyan szennyezett a levegő a Duna-parton, mint csúcsforgalomban a Blahán - derült ki belvárosi civilek kezdeményezésére indult két hetes méréssorozatból. (Az aHang aktivistái mértek, eddig 14 alkalommal a Jászai Mari térnél, a Szent István parknál, a Március 15. téren, a Lánchíd lábánál és az Országháznál. A kampányban részt vesz a Levegő Munkacsoport, a mérőeszközöket Greenpeace biztosította.)

A mérési eredmények egy részét még fel kell dolgozni, de a nitrogén-dioxid-terhelés például azonnal látható. Ilyen eredményeket kaptak méréskor:

Ha a számokat nézed: az egészségügyi határérték 100 ppb, egy órás átlagban, egész évre vetítve pedig csak 53 ppb, (ppb: az egész milliárdod része.)

A nitrogén-dioxid egészséges emberekben is légúti gyulladásokat okozhat, asztmásokra vagy arra hajlamosokra pedig különösen veszélyes. Szerepe van az ózon képződésében, és egyébként is nagyban hozzájárul az üvegházhatáshoz.

Márpedig a felszínközeli ózon és az abból képződő anyagok egészségi problémákat okoznak. Utóbbiak különösen veszélyesek: rákkeltők és mérgezők, izgatják a szemet és a nyálkahártyát, tüdőbe kerülve pedig már kis koncentráció mellett is légúti gyulladást okozhatnak, és károsak a növényekre is.

Ha elgondolod, hogy a belvároson átguruló milliónyi autó és füstölgő busz termel annyi légszennyezést, mint a magas partfalak között megszoruló - ehhez képest csak néhány - nagy és kicsi turistahajó... Az igaz, a kishajók motorja elavult, a nagyoké szinte 24 órában jár, legalábbis a generátor, hogy áramot termeljen a békésen a fedélzetükön pihengetőknek, és az őket furikázó turistabuszok meg járó motorral várakoznak rendszerint.

Amíg ezt nem szabályozzák "hivatalból", egyet tehetsz, aláírod a Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! petíciót.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek