Vizsgálat kezdődött az eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerek miatt. De miért csak most?

Desktop
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát – jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára február 20-i sajtótájékoztatóján.

Az élelmiszer-ágazat szinte valamennyi termékkörét érintő ellenőrzéskor mintegy 100 termék összetevőire vonatkozó összehasonlító vizsgálatot, valamint érzékszervi analízist végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezen kívül a feltüntetett összetevők közötti különbségeket, és az ebből adódó esetleges minőségi eltéréseket keresik a hatóság szakemberei. A munka már elkezdődött, a vizsgálat első eredményei várhatóan március közepére lesznek nyilvánosak.

A magyar emberek teljes joggal várják el a multinacionális cégektől, hogy ugyanolyan minőségű termékeket vehessenek tőlük, mint például az osztrák vásárlók – hangsúlyozta az államtitkár miután a múlt héten újra nyilvánosságot kapott a Nébih korábbi, 2014 végén végzett vizsgálata.

Zsigó Róbert felidézte: akkor 24, Magyarországon és Ausztriában ugyanannál a kiskereskedelmi láncnál vásárolt, azonos termékeket hasonlítottak össze. Kiderült, hogy a vizsgált, azonos márkájú termékek többségénél vannak minőségi és összetételbeli különbségek. A Magyarországon forgalmazott termékek más összetételűek, többször alacsonyabb minőségűek voltak, mint az Ausztriában kaphatóak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ez elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdés. A magyar emberek nem magyarázkodást, hanem korrekt, tisztességes, egyenlő elbánást várnak, nem kérnek a kettős mércéből.

Elmondta: már 2015-ben jelezték ezt a problémát, és Magyarország a V4 országok 2016. áprilisi találkozóján is támogatta a közös fellépést az ügyben. Az élelmiszerminőség kettős mércéjéről tavaly májusban tárgyalt az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, ahol szintén szorgalmazták az ügy megoldását.

Néhány kérdés azonban felmerül, amiről nem esett szó az államtitkár tájákoztatójában: miért kellett több mint 2 évet várni az újabb „átfogó vizsgálatra”? Miért a szlovák agrártárca közleménye hívta fel ezekre az anomáliákra a közvélemény figyelmét 2 évvel azt követően, hogy a magyar vizsgálatokat elvégezték? Milyen konkrét intézkedéseket tett a Nébih vagy más hatóság az első vizsgálatot követően a gyártó cégek felé?

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek