Szubjektív válogatás egy profi italozótól: Budapest 22 legjobb kocsmája

Desktop

"Vajon melyik budapesti kocsmákat ajánlanám önmagamnak, ha kettő lenne belőlem, és a másik először jönne kocsmázni a fővárosunkba?" - elmélkedik a Kocsmaturista blog szerzője, aki kemény munkával 506 budapesti kocsmát dolgozott már fel írásban - és még mindig nem állt le.

Az alábbi szemezgetés bevallottan szubjektív, nem a szerző kedvenc kocsmáinak gyűjteménye, hanem azon helyeké, amelyek valamiben tartósan kiemelkednek vagy valamiféle ínyencséggel szolgálnak. Rövidítve és szerkesztve közöljük a Kocsmaturista blog összeállítását. 

1. Szimpla Kert

Rászolgált a hírére, de nem való mindenkinek. Budapest legemblematikusabb romkocsmája. Lenyűgöző a nagy egész és sok kincs bújik a részletekben. Mindig élettel teli, nemzetközi, jellemzően kulturált közönségű romkocsma a város közepén, ahol mindig történik valami, mindig van kivel beszélgetni. Éjjel vibrál a DJ buli, de vannak koncertek, zenés események (Szimpla Open Stage/Szimpla Jam).

 

2. Krak’n Town Steampunk Saloon

Stílus és tartalom - durván csinos egység Budapest látványosan bimbózó új központi bohém negyedében, a Rákóczi tér környékén. Akár ismered a steampunk stílust, akár itt ismered meg, közel és távol még egy ilyet nem találsz. Bravúros és egyetlen képviselője e  stílusnak a városban. A viktoriánus-ipari forradalmi tematikájú sc-fi világot idézi meg megjelenésében, léghajók úsznak a menyezeten. Alattuk 23 sörcsapra és ínyenc, szinte “fine dining” kocsmakajákra és gyakori eseményekre bukkanhatsz.

 

3. Élesztőház

Ha már kisüzemi sörfőzde, ismerd meg a legnagyobbat és az egyik legelsőt . Az Élesztő a pesti oldal talán leginkább élettel teli lakózónájában található a Ferencvárosban, ami az idegenforgalomnak már nem fontos célállomás. Régi épület, de nem törekszik a rom-imázsra. Központja egy két termes söröző, Budapest ekkor legtöbb (26) sörcsapjával, amelyből főleg magyar nedűk folynak. Különálló részlegekként borozó és tapas bar (Vino Piano), romkávézó (Rengeteg), igényes és változatos utcakaja pult (Butcher’s Kitchen) is található itt. Sörfőzde és sörhostel is működik az épületben. 

 

4. Csak a jó sör!

Színes és hangulatos sörbolt közepén fogyaszthatsz a bulinegyedben, miközben melletted épp nyüzsögve válogatják ajándékba, házibuliba a sört a vásárlók. Hatalmas a választék és van helyben hat sörcsap is változó kínálattal. Itt találkozhatsz Budapest legádázabb sörínyenceivel, ahogy boldogan buborékaira szedik közösen az aktuálisan kóstolt példányt.

 

5. MALTeR BeerStro

Ugyancsak a VII. kerületben található, náluk is sokféle sör sorakozik, itt az a menő, hogy komplett sörvacsorát fogyaszthatsz, de nem fehér abroszos módon. Változatos, ritka és akár egyedien átformált közép-európai kocsmakaják vannak Magyarország és a környező országok tradícióira alapozva: akár egy tartalmas leves vagy egytálétel (lengyel/orosz pirog, hurka Wellington módra) vagy szendvics, jól megrakva olyasmivel, amit az illemhuszárok csak késsel-villával szoktak enni. A legjobb az, hogy mindezt laza kocsmahangulatban kínálják, időről-időre élőzenével.

 

6. Borpatika

A XI. kerületben, a négyes metró két megállója közt, villamosvonalak mentén fekszik. Hagyományos borozó, amire a nyugdíjasok és az egyetemisták egyszerre találnak magukban fogékonyságot. A pultba süllyesztett “fagyis tartályokból” merik a bort, és akár kancsókban is felszolgálják. A több szintesen is aprócskának ható, intim hangulatú kis borozó megjelenésben múlt századelősen elegáns vonások keverednek befejezetlennek ható barkácsmunkákkal és bugyirózsaszín falakkal. Fasírt, pogácsa, kencés, nagy karéj kenyerek, rántott javak.

 

7. Mátra Borozó 

Budán, a Vár alatt, szintén retró, szintén cintányér alól adja a bort, ugyancsak vegyesen hódolnak neki idősek és fiatalok. Visszafogottabb a Borpatikánál, kínálja magát a végtelen beszélgetésekhez. A város egyik legjobb melegszendvicsét itt kapod. Nemrégiben többféle borfalatkát is leltem itt.

 

8. Műhely PUB

Régi autószerelő műhely a Ferencvárosban, átalakítva perverzen csodaszép kocsmává. Nem zsúfolt romkocsma, hanem részletgazdag tér, ami halmozza az olyan meglepetéseket, mint a munkásruhából varrt fotelhuzatok és az öltözőszekrényből eszkábált WC-ajtók. A látványosság a fő-esszenciája, de az egyedi közegélmény miatt bármennyit, bármit jól esik itt inni. Ide érdemes átzarándokolni Pestről is, akár még koncertbe is lehet botlani.

 

9. Rizmajer Kézműves Sörház

Magyarországon nincs keletje a nagy sörházaknak, ahol a sörtartály mellett fél pofára korsót, másik fél pofára perecet tömsz, de a csepeli kisüzemi sörfőzde, a Rizmajer létrehozta az eddigi leghangulatosabb sörházat a pesti Nagykörúton, a Józsefvárosban. Méretes, több szintes, több termes, tényleg sörházasan zizeg, és állandó szereplők a légterében a nagy tálban felszolgált hanburger és bécsiszelet. 

 

10. El Rapido

Budapest leghíresebb kocsmautcája, a Kazinczy utca ad otthont a kétszintes, aktív régiségkereskedésnek, ami kiállításként hat és kocsmadíszletnek szolgál. Fenn egy mexikói gyorsétterem működik, ahol a melletted lévő hűtőből helyben fogyasztható italokat (többek között ritka mexikói söröket) válogathatsz. Lefelé a lépcsőn és a pincében, a “bazárszinten” szintén nagy italválaszték és érdekes milliő vár.

 

11. Zappa Caffé

Lenn koncertteremmel, nyáron nagy terasszal operál Budapest egyik legszebb terén, a Mikszáth téren, a józsefvárosi Palotanegyedben. Beltéri, térhatású falfestménye van, összefüggően körben több falon, sőt plafonon, amit egy Jean-Michel Verret nevű francia művész festett panoráma-technikával. A New York-i témájú falfestményt a Zappa Caffé a falfestményt legendás elődjétől a Tilos az Á-tól örökölte.

 

12. Lámpás

Sötét, de hangulatosan megvilágított pincelabirintus a VII. kerületben, az éjszakai élet mai központjának számító Gozsdu udvar mellett, mindig tele emberekkel. Rendszeres zenei fellépések tetthelye amatőröktől kezdve profikig, emblematikus szabad színpados fellépésekkel.

 

13. Marxim

A berendezés és a stílus a kommunizmus alakjainak és ereklyéinek tiszteleg, szabados, szemtelen, ötletes formában. Összességében dekoratív és látványos pince. A kapcsolódó belső élményed itt persze attól is függ, hogy mennyire élted át saját bőrödön ezt a kort, de az ábrázolás van annyira komolytalan és távolságtartó fricska, hogy jó eséllyel azokat is fellazítja, akik szomorúan emlékeznek. 

 

14. Wichmann kocsmája

Van egy kétszintes, háziikó, átláthatatlan, okkersárga ablakokkal a Kazinczy utca csendesebb végén, a Király utca sarkánál, nyáron muskátlikkal a felső ablakokban. Nincs lógó, cégér, semmi… egy táblán is csak annyi áll, hogy itt készült a Magyar Kártya 1836-ban. Van benne valami borgőzös vadság, mégis szerethető. Egy kis főzde ritkán fellelhető sörét árulják, a Brandeckert, amelynek világosát és sötétjét  mixelve “rigóként” is árulják. Egy kilencszeres kenu világbajnok, Wichmann Tamás üzemelteti a családjával. A hajdani sportsikerek relikviái és fotói a színtéren fellelhetők. A hely kötelező saját sörkorcsolyája, a helyben készült rántott húsos kenyér, rácsöpögtethető citrommal. A környék legpénztárcakímélőbb kocsmája.

 

15. 360 Bar

Az Andrássy út felett körpanorámás tetőterasz-kocsma működik az utca legmagasabb épületében. Lifttel juthatunk fel ide: a tetőről gyönyörűen kirajzolódik a főváros minden kitüremkedő hűtőmágnes-látványossága és a belváros sűrű masszája. A legtöbb ital nem sokkal drágább a környék helyeinél, és klassz konyhája is van.

 

16. Gozsdu udvar

Ez több kocsma egy helyen. A múlt század fordulóján épült hét tömbből és hat udvarból álló belvárosi komplexum, amit pár éve teljesen felújítottak, megalkotva ezzel az egyik legmenőbb belvárosi ingatlant, amelynek íves kapui mögött több kocsma is működik. Színes, mediterrán hangulatú közeg. A Gozsdu nem a fehér abroszos étterem kategóriát erőlteti, hanem a fiatalos, örök nyári estés partyhangulatot. Szinte akármelyik másik európai nagyvárosban lehetne, de jó, hogy éppen nekünk van egy ilyenünk. Legkocsmább egysége az Arborétum, a legkultikusabb a Telep.

 

17. Derby

A Keleti pályaudvarnál fekvő kocsmában természetes, valódi életet találsz, a magyar valóság létező szeletét. A maga nemében esztétikus és nyughatatlanul pulzáló impulzusokat ad. Fekete-fehér mozaik kőpadló, színes szalagfüggöny, szobanövények, évtizedes bútorstílus és élő “kocsmabútorok”, idősek, fiatalok, helyiek és átutazók.

 

18. Pléh Kocsma

A nevet szó szerint kell venni: fémburkolatú bódéban üzemelő kocsmáról van szó, ahová napközben érdemes menni és előtte jóllakni a szomszédos Óbudai Piacon valami jóféle kolbász-csalamádé kombóval. A piaccal együtt képez közös élményt. Nem sokára felújítják a piacot, talán a Pléh Kocsma is áldozatául esik ennek, de amíg léteznek, addig olyan életképeket lehet így élesben megkapni, amit nem sokára már csak régi magyar filmekből ismerhetünk. 

 

19. Calgary Antik Drinkbar

Az Oraculum műhelye, a II. kerület és egész Budapest legmegosztóbb pár négyzetmétereinek egyike. Nem mindenkinek jön be. Mi ez egyáltalán? Régiségkereskedés? Vagy annak is inkább a raktára? Terítős, régi könyves, porcelános szentély, ahol úgy érezheted magadat, mint egy jósnőnél. Itt a közeg visz mindent, de kapsz inni, ha épp nem fogyott el, amit kérnél.

 

20.  Oportó Borozó

A belső 11. kerület egyik legtovább nyitva tartó kocsmáinak egyike zsíros kenyérrel és sajátos borokkal vár. Egy darabka közlekedési múzeumot nyújt a galérián, ugyanis berendeztek oda egy régi villamost, korhű ülésekkel, kapaszkodókkal, jegylyukasztókkal, fekete-fehér kilátással, sörpaddal középen.

 

21. Happy Drink Bar

Budapest legvagányabb és legőrültebb diákkocsmája Újbudán található. Hamar zár, úgyhogy nem árt legkésőbb 22:00-kor megérkezni, hogy legyen idő körülnézni, elveszni a zegzugos részletekben. A Happy Tree Friends című brutális felnőtt rajzfilmnek dedikálták, s teli van eredeti elemekkel és megoldásokkal, például bebújhatsz a galéria alá  valami italt szopogatni. A férfi WC-ben diszkófény üzemeltethető, s még a lehúzó is egy egyedi mechanikai furmány.

 

22. HaBár

Féltitkos egyetemi klub  Újbudán, a BME-s közlekedésmérnökök utcafrontról rejtett szentélye a Baross Gábor Kollégium alagsorában. Főleg a megalkotó és üzemeltető tanközösség és barátai zsongják be. Ezt a helyet mindenkinek látnia kellene, annyira csodamódon van berendezve, nyitott fedelű Trabanttal, metróajtóval. A DJ-pult egy valódi VOLÁN-busz leoperált arca mögött kapott helyet. 

Aki a teljes terjedelmű bejegyzésekre és a fényképekre is kíváncsi, látogasson el a Kocsmaturista blogra. 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?