Cuki, környezetbarát de veszélyes lehet: ha ilyen babapoharat vettél, vidd vissza!

Desktop
Kép: Nébih
Kép: Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e nemzetközi információs rendszerén keresztül értesült arról, hogy gyerekeknek szánt, kínai „bambusz” pohárból melamin kioldódást mértek a szlovén hatóságok. Ilyen terméket Magyarországra is szállítottak.

Erről az ivópohárról van szó:

  • A termék neve: NUBY bambusz ivópohár („NUBY Bamboo TRINKLERNBECHER 1ST”)
  • Forgalmazó: Müller Drogéria Magyarország Bt.
  • Tételszám: 600240
  • EAN kód: 048526055029
  • RASFF referenciaszám: 2018.2124

(A Nébih hivatalos értesítését itt találod, ha szükség van rá.)

A rengeteg azonosító szám azért is fontos, mert ilyen nevű és mintájú műanyagpoharat nem csak a nagy drogérialánc üzleteiben, hanem más bababoltokban is lehet kapni. Ha vettél valahol ilyen, egyébként félig-meddig környezetbarát poharat - oké, a műanyag tartja össze, de legalább az alapanyaga bambusz meg kukoricahéj - semmiféleképpen ne használd. Ha hő éri, a melamin, a műanyag rész kioldódhat belőle. Vidd vissza oda, ahol vetted, a  német nagykereskedő elrendelte a termék piacról történő kivonását és visszahívását, a boltban tudják majd, mit kell tenni. 

A melamin egyébként nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Főleg a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő. 

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?