Újabb angyalföldi épület nyert nemzetközi díjat

Oszd meg másokkal!

Desktop
Íme a díjunk! (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)
A Lehel Csarnok után a Jász utcai passzívház is megkapta a világ egyik legnívósabb, nemzetközi díját: a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán ezüst fokozatot nyert a Közép-Európában egyedülálló 100 lakásos épület.

Gönczi László, a FIABCI magyar tagozatának igazgatója az épület környezettudatossága mellett a társadalmi hasznosságát emelte ki, hiszen a passzívház - melyben 100 bérlakás található - a szociális gondoskodás példája is.

Az épület hőveszteségét minimalizálják, hőnyereségét maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. Ennek köszönhetően a lakások fűtési díja havonta 1500-2000 forintba kerül mindössze, így fenntartásuk nem jelent gondot az ott lakóknak.

Az épület energiafogyasztási szempontból kiemelkedően úttörő beruházás, az első nagyobb minősített passzívház Magyarországon és a környező közép-kelet- európai régióban. Rendelkezik a „Darmstadt Passivhaus Institut” minősítéssel is - mondta Tóth József polgármester a díj átadóján, hozzátéve, további 3 lakóházat - legalább 50 bérlakást - is tervez az önkormányzat építeni.

A 13. kerület dinamikusan fejlődik, az elmúlt húsz évben 19 ezer lakás és közel 1 millió négyzetméter szolgáltató, kereskedelmi egység épült. Jelenleg 73 ezer lakás található Angyalföldön, önkormányzati bérlakásból pedig 600 épült az utóbbi tíz évben (ez több, mint amit az ország összes önkormányzata összesen épített).

A kerület a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazza: eszerint egy új bérlakással több családnak is otthont biztosítanak, mert az új lakásba költöző család a jelenlegi leadásával újabb családot juttat fedél alá.

A környezettudatos - passzív - technológiával jelenleg is épül egy 400 férőhelyes óvoda a kerületben - mondta a polgármester.

A passzívház az elmúlt időszakban két további értékes díjat is kapott: 2016. áprilisában a Greennovációs Nagydíj különdíját, 2015. novemberében pedig a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton I. díjban részesült.

Ilyen egy lakás a passzívházban (fotó: ittlakunk.hu)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?