Ne is próbálj a NAV-nak rózsaszín csekken pénzt küldeni

Desktop

Úgy látszik, a levélben kézhez kapott elszámolások  láttán még mindig sokan próbálják a NAV-nál számon tartott bármiféle tartozásukat rózsaszín csekken befizetni, mert (kicsit hivatalos, de annál részletesebb) közleményt adtak ki, miért ne tegyétek.

Legelső sorban azért, mert így nem tudják azonosítani a befizetőt, az így beérkezett pénzeket visszautalják, és az egész olyan, mintha nem történt volna semmi: az adósságod nincs rendezve, rossz esetben a határidő is lejárt. 

Valószínűleg pont a beazonosíthatóság miatt az akár pár száz forintos tartozások értesítőjéhez sem csomagolnak csekket.

Magánszemélyként az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott adót így tudjátok megfizetni:

  • A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással.
  • A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással.
  • Függetlenül attól, hogy kellett-e külön számlát nyitnotok, vagy sem, elektronikus fizetéssel is teljesíthettek, az  Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER-en) keresztül, ha olyan bank vezeti a számládat, ami ehhez csatlakozott. Ott viszont részletesen tudnak tájékoztatni, hogyan is működik ez. (Ezek a bankok: MKB Bank Zrt., Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. (korábban: FHB Bank Zrt.), UniCredit Bank Hungary Zrt.) 
  • A végrehajtói letéti számlára történő fizetést kivéve - miután az EFER rendszer lehetővé teszi a befizetendő adókra, járulékokra, illetékekre és támogatásokra vonatkozó átutalási megbízásoknak az eBEV honlapon történő összeállítását, ez POS terminál útján vagy internetes felületen (VPOS) történő bankkártyás fizetéssel is teljesíthető lesz.

A tájékoztató teljes szövegét itt találjátok. De ha nem egyértelmű, első körben nyugodtan menjetek be a számlavezető bankotokba, és kérjetek segítséget.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?