Desktop

A Visegrádi utcai zsinagóga Budapest kevés, jelenleg is működő ortodox zsinagógáinak egyike, mely jórészt magukat modern ortodox beállítottságúként meghatározó zsidók közösségének ad otthont, és a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség zsinagógájaként működik. Közössége 2001-ben megalapította a Pesti Súl Egyesületet, innentől kezdve a súlt gyakorlatilag ezen a néven is emlegetik. Az Egyesület kimondott célja az volt, hogy egy modern ortodox zsidó közösséget teremtsen Budapesten. Tagjai szerint korunk kihívásaira adott válaszként egyszerre kell ragaszkodni a zsidó hagyományhoz a szó ortodox értelmében, de fontos az is, hogy kellően nyitottak legyünk a modern világ felé is, ne zárkózzunk el tőle, azt ne pusztán veszélyforrásként, hanem a maga komplexitásában kezeljük. Tradíció és modernitás: “Tora im derekh erec”, “Tora u-mádá” – ez jellemzi a Pesti Súl közösségét.

A zsinagóga egy lakásból lett kialakítva a második világháborút követően, 1948-ban abból a célból, hogy a pusztítást követően megpróbálja az Újlipótvárosban fenntartani és folytatni a zsidó hagyományokat. Tagjai a zsidóság szélesebb köreiből kerültek ki, a társadalom legkülönbözőbb területeiről, iparos és kétkezi emberek, tanárok, orvosok voltak. Ez a fajta színesség jelenleg is jellemző a közösségére, amely napjainkban is számos különböző gondolkodásmódú és hátterű hívőnek ad szellemi otthont. A rendszerváltást követően a közösség egyre erősebben fejlődött, majd a kétezres évek elejére az egyik legaktívabb szellemi műhellyé vált Budapesten – rendszeres előadások, hétköznapi imák-tanulások színhelyévé alakult. Ezt követően viszont, miután a hívek egy része  külföldre költözött vagy kevésbé aktívvá vált, programjainak száma jelentősen csökkent. Fontos ugyanakkor, és ezt komoly értékként kell megemlíteni, hogy a minjan ezekben az években is folyamatosan fennmaradt. Ráadásul a tagság egy része jelenleg is a zsidóság prominenseiből áll. Közülük többen (így például Balázs Gábor, Deutsch Gábor, Oblath András) évtizedek munkáját követően ma is igen aktívan járulnak hozzá nap mint nap a budapesti zsidóság fennmaradásához és fejlődéséhez.

Nyitvatartás:

Szombat09.00 – 13.00

Imaidők

További információk:

Parkolás:utcán fizetős
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek