Köd nehezíti a közlekedést – fontos a láthatóság!

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: police.hu)

Sok helyen köd nehezíti a közlekedést, vezessetek körültekintően!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap egész nap, valamint hétfő hajnalban is erősen felhős, illetve borult, párás, többfelé ködös időre számíthatunk, néhol szitálás, gyenge eső is előfordulhat. Ezért a rendőrség felhívja mind a gyalogosok és a kerékpárosok, mind az autósok figyelmét arra, hogy a korlátozott látási viszonyokra tekintettel, sokkal óvatosabban és körültekintőbben közlekedjenek!  

A téli időszakban a balesetek egyik legfontosabb megelőzési tényezője a láthatóság és az észlelhetőség fokozása. A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak – ennek érdekében – élénk színű ruházat és fényvisszaverő mellény viselése ajánlott. Utóbbi gyalogosoknál lakott területen kívül, míg kerékpárosok tekintetében éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező.

Ugyanígy kiemelten fontos az autók jól láthatósága is ködös időben, az esetleges balesetek elkerülése érdekében. Köd esetén ajánlott az autó ködfényszóróját használni. Amennyiben járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

A láthatóság érdekében a jármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét érdemes tisztán tartani, ugyanúgy, ahogy a szélvédőt is. A belső pára megakadályozása érdekében célszerű a légkondicionáló készüléket bekapcsolni, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve. A hátsó szélvédő páramentesítésére is érdemes odafigyelni.

Szintén nagyon fontos, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét! Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?