Világörökségi helyszíneket bukhat Budapest

Desktop

Fél éve van Budapestnek, hogy rendezze a dolgait. Az UNESCO múlt heti, bakui konferenciáján hozott határozat szerint erre az időre fel kellene függeszteni a kérdéses beruházásokat, és végiggondolni, hogyan is lehetne teljesíteni a már többször felmerült változtatásokat. Ha ez nem sikerül, a budapesti világörökség a veszélyeztetett kategóriába kerül.

Mit is jelent ez tulajdonképpen?

1972-ben született meg a Világ Kulturális és Természeti Örökségének Védelméről szóló UNESCO egyezmény, ezt idáig 189 ország ratifikálta. Magyarország 1985-ben csatlakozott, 2011 óta pedig törvényünk is rendelkezik a világörökségről.

A csatlakozók az egyezmény aláírásával azt ismerték el, hogy a listára felkerült helyek - a nemzeti szuverenitás és tulajdonjog megsértése nélkül - a világörökség részét képezik. A csatlakozó országok kötelezettséget vállalnak, hogy az utókor számára megóvják saját nemzeti örökségüket. A világörökség védelme érdekében az egész nemzetközi közösség együtt munkálkodik.

A "listára" felkerülés önkéntes, azaz jelentkezni kell, rengeteg feltételnek kell megfelelni, előre jelezni kell azt is, hogyan és milyen formában kívánják a megőrzendőket megőrizni, a közösségnek megmutatni. Hosszas előkészületek alapján választanak minden évben a jelentkezők közül.

A Magyarországi világörökség-helyszínek jelenleg:

  • Budapest Duna-parti látképe, a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete (1987. Kulturális) - és így egyben, összekapcsolva
  • Hollókő ófalu és táji környezete (1987. Kulturális)
  • Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995. Természeti)
  • Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996. Kulturális)
  • Hortobágyi Nemzeti Park - Puszta (1999. Kulturális - kultúrtáj)
  • Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000. Kulturális)
  • Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj (2001. Kulturális - kultúrtáj)
  • A tokaji történelmi borvidék (2002. Kulturális - kultúrtáj)

Jelen pillanatban 53 világörökségi helyszín van a veszélyeztetett kategóriában, legtöbbjük távoli, háborúskodás vagy gazdasági válság sújtotta területen. De ebben a kategóriában szerepel Bécs történelmi belvárosa is, 2017 óta, a liverpooli kereskedelmi tengeri kikötő városrész pedig 2012 óta - itt is többek között azzal volt gond, hogy az új épületek magasságukkal nem dominálhatnak a hagyományos városképen. A két európai város vezetőivel folyamatosan tárgyalnak, hogyan lehet a védett városrész élhető, amellett, hogy minél többet megőriznek az eredetiből, milyen szabályozásokra, milyen további kompromisszumokra van szükség.  

Drezdát pedig, alig néhány év után törölték a világörökségi listáról, mert a város úgy gondolta, az Elbán átívelő négy sávos híd megépítése fontosabb, mint egy listán való szereplés.

A "mi ügyünkben" a bakui konferencián résztvevők úgy döntöttek, ha nem látják biztosítva a budapesti örökségi terület fejlesztésének szakmai, örökségvédelmi megalapozottságát, ha Budapest nem teljesíti a mostani - és azt megelőző - határozatokban foglaltakat (ezek legfőképpen olyan kérések, amelyek azt segíthetnék elő, hogy megfelelő információk meglétével, kompetens személyek jelenlétével közösen alakíthassanak ki egy mindenki számára elfogadható variációt) 2020. február elsején az akkor kézhez kapott jelentés alapján fognak határozni, és ha szükséges, a budapesti világörökséget a veszélyeztetett listára teszik.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?