Így válaszd ki a tökéletes grillt!

 

Legyen szó családi vagy baráti összejövetelről, a közös grillezés élménnyé magasodik. Ehhez persze kell egy grill… Ha még nincs, könnyedén beszerezhetünk egyet, de vajon milyet válasszunk? Erre keressük a választ.

Sokféle megoldással, mérettel, felszereltséggel találkozunk, nem egyszerű eligazodni a grillek erdejében. Három alaptípust szoktunk emlegetni attól függően, mi adja magát a hőt, ami ínycsiklandóra süti a kedvenc ételeinket. Találkozhatunk faszenes, elektromos és gáztüzelésű grillekkel…

Az alaptípus: a faszenes

Sokak számára a faszenes grill jelenti a grill fogalmát, nem véletlenül… Még ma is keresett, az áruházak ebből adnak el a legtöbbet. A népszerűsége elsősorban azzal magyarázható, hogy a faszenes sütés adja azt az utánozhatatlan füstös ízt, amit más módon nem hívhatunk életre, és a karbantartása is egyszerű…

Ha a faszenes grillek mellett döntünk, érdemes olyat választani, ami állítható lábakkal készül, így sok hajolgatástól kímélhetjük meg magunkat. Hasznos, ha a hamu külön tartályba hullhat, így a parazsat jobban kihasználhatjuk. Érdemes lehet előnyben részesíteni a fedéllel rendelkező faszenes grilleket, különösen abban az esetben, ha imádjuk a barbecue-t.

Gázgrillek

A gázgrillek között kisebb, nagyobb, rácsos, vaslapos, fedeles, nyitott grilleket találunk, mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. A kisebb mérettel rendelkező, kompakt gázgrillek könnyűek, egyszerűen szállíthatók és tárolhatók, a beüzemelésük sem jelenthet különösebb gondot. A közepes méretű gázgrillek rendszerint tartozékokkal rendelkeznek, így rácsot és vaslapot is használhatunk esetükben. Ezek még mindig relatív kompakt szerkezetek. A nagyméretű gázgrillek viszont több gázégővel rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően egyenletes hőeloszlást biztosítanak. Ideális választást jelentenek népes társaságok számára.

Hasznos, ha olyan gázgrillt választunk, amely esetében a gázégőket külön-külön is be lehet gyújtani, illetve egyenként is szabályozhatók. Fontos, hogy az égőfej minőségi anyagból készüljön! Ezt nehezen állapíthatjuk meg, de a neves gyártók termékeiben bátran megbízhatunk. Minél több ételt szeretnénk készíteni, annál jobb hasznát vehetjük a tárolópolcoknak. Ha a kiszemelt grill rendelkezik ilyennel, megütöttük a főnyereményt!

Elektromos grill, ha télen is szeretjük…

Ha a lakásban grilleznénk, az elektromos grillek tesznek jó szolgálatot számunkra. Nem szívesen gyújtanánk be a faszenes grillt a nappali közepén, az elektromos grill azonban alkalmas konyhai használatra. Persze tudni kell, hogy a legtöbb ilyen készülék egy-két fő kiszolgálására alkalmas, nagy társaságok megvendégelésére aligha.

Jellemzően kétféle megoldással találkozunk. Az egyik esetében a hőt egy felhevített, tapadásmentes lap biztosítja, amelyen megsüthetjük az ételeinket. A másik típus fűtőszál segítségével süti meg a grillrácsra helyezett finomságokat.

Ha elektromos grillt szeretnénk vásárolni, érdemes előnyben részesíteni a hőfokszabályzóval rendelkező készülékeket. Hasznos, ha a grill felső lemeze állítható, így alkalmazkodhatunk a szeletek vastagságához.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos grilltípussal találkozunk. Ismerjük meg őket, és válasszuk az ízlésünknek megfelelőt!

Címkék: 
Mit szólsz hozzá?