Klubot nyitott Az Élet Menete az Ipoly utcában

Desktop
Az amerikai és az izraeli nagykövet a megnyitón (forrás: Kallos Bea - MTI)

Állandó klubot nyitott Az Élet Menete Alapítvány a fővárosi XIII. kerületi Ipoly utcában csütörtökön. A rendezvényen Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet kiemelte, hogy a társadalom minden felelősségteljes tagjának erőteljesen és egyértelműen el kell ítélnie a gyűlöletbeszédet.

A diplomata hangsúlyozta, akár a parlamentben, akár az utcán, akár a médiában hangzanak el "a borzalmas megnyilvánulások", a válasznak egyformán erősnek kell lennie. A gyűlöletbeszédre Magyarországon adott válaszok némelyike biztató - mondta, példaként említve a világos kormányzati nyilatkozatokat, amelyek elhatárolódnak a gyűlölködő megnyilvánulásoktól, és azt, hogy korábban a Parlament előtt ezrek gyűltek össze a tolerancia védelmében.
 
Hangsúlyozta, vannak azonban olyan esetek is, amikor vonakodás érzékelhető a gyűlöletbeszéd elítélésben. Emlékeztetett arra, hogy a napokban csalódottságát fejezte ki, amiért a kormány díjat adott "egy közismerten a gyűlöletbeszédet terjesztő embernek". A nagykövet ugyanakkor üdvözölte, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elismerte, hibát követtek el.
 
Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet arról beszélt: Az Élet Menete Alapítvány a klub megnyitásával is emlékezteti az embereket arra, hogy "az élet erősebb, mint a halál". A szervezet munkássága nemcsak a zsidó emberek, a holokauszt túlélői miatt fontos, hanem azok miatt is, akik elfelejtik és el akarják feledtetni, hogy mi történt - mondta. Hozzátette: mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy mi történt a zsidókkal 1933 és 1945 között.
 
Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte, a 11 éve létrejött Az Élet Menete Alapítvány mára megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen szereplőjévé vált az antiszemitizmus elleni harcnak. A fiatalokat tömörítő "lendületes civil szervezet" bebizonyította, hogy lehet és kell is a holokausztról a mai nyelvezeten is beszélni, és eredményesen szólítja meg a fiatalokat. Hozzátette: a klub megnyitása fontos állomás az alapítványnak.
 
Az eseményen kiosztott közlemény szerint a klub megnyitásával az alapítvány célja, hogy állandó helyet biztosítson az önkéntesei képzése mellett olyan oktató, információs és szórakoztató programoknak, amelyek kiegészítik a civil szervezet vállalt célját: emlékezni és emlékeztetni a holokauszt tragédiájára, és minden eszközzel harcolni az újraéledő rasszizmus ellen.  A klub célja, hogy programjaival helyet adjon vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül mindazoknak, akik a rasszizmus terjedésében, a történelem meghamisításában, az emberi alapértékek tagadásában a magyar társadalmat veszélyeztető, létező folyamatot látnak.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek