Majdnem elpusztult egy kutyus a xilittől – vigyázz, milyen ételt adsz kedvencednek!

Desktop
a kép illusztráció

Nagyon figyelj arra, milyen ételt adsz a kutyádnak, mert tragédiát is okozhatsz!

Az alábbi történet a Facebookon jelent meg, olvasónk küldte tovább nekünk:

"Túrázni voltunk, és a gyaloglás végén vettünk két lángost. Megettük a lángosokat, és szokás szerint, az utolsó falatot Mumónak adtuk. Ugye milyen jó gazdik vagyunk?

Csakhogy a ketchup valószínűleg diétás volt, és xilittel édesítették. 1 gramm xilit pedig kinyír egy kistestű kutyát! Pár perc múlva Mumó összerogyott, kábultan rángatózott... haldoklott. Azonnal mérgezésre gyanakodtunk, száját szétfeszítettem, mutatóujj le. Szerencsére a hányinger reflexesen működik, mert Mumó már nem volt észnél... Kihánytattunk belőle mindet. 10 percbe tellett (nem volt térerő) mire kiderítettem, hol a legközelebbi állatorvos. Addigra Mumó már olyan volt mint az új. 

Csináltattunk egy nagy vérvizsgálatot. Biztos hogy mérgezés, valószínűleg xilit. Ha csak egy leejtett, cukormentes (xilit) rágót feleszik egy ekkora kutya, elpusztul. Ezt tudtuk. Két falat diétás ketchupos lángos... és kampó. A falba tudnám verni a fejem, hogy milyen hülye vagyok!" - olvashatjuk a történetben.

A xilit, vagy nyírfacukor igen népszerű édesítőszer, cukormentes rágógumi, cukorka, sütemények összetevőjeként is gyakran használják. Az emberre nem veszélyes, a kutyákra viszont annál inkább. Egy állatorvosi portálon ezt olvashatjuk róla:

"Embereknél az egészségre ártalmatlan anyag, legfeljebb a hozzászokási időszakban okoz enyhe hasmenést, viszont az utóbbi időben derült rá fény, hogy kutyáknál és vadászgörényeknél komoly mérgezést okozhat.

Ezekben a fajokban a xilitol felvétele a vércukorszint hirtelen leesését és súlyos heveny májkárosodást okoz. A vércukorszint leesése, amelyet hipoglikémiának nevezünk, a xilitol felvétele után 30-60 percen belül következik be. Ennek oka a nyírfacukor által kiváltott erős inzulinszint emelkedés, amely emberben nem áll elő, de kutyáknál igen. A májkárosodás 9-72 órán belül lép fel, ennek pontos oka nem ismert, a májsejtek elhalása alakul ki.

Sajnos a nyírfacukor mérgezés még komoly orvosi beavatkozás mellett is a legtöbbször rossz kimenetelű, egy felmérésben orvosi kezelés mellett is 63 %-os volt az elhullás.

Hipoglikémia kialakuláshoz 0,15 gramm/ testtömeg kg nyírfacukor felvétele elegendő, tehát egy tíz kilogrammos, pl. westie méretű kutyának mindössze 1,5 gramm (=kb. fél kávéskanálnyi), egy 40 kg körüli német juhászkutyának 6 gramm  (kb. másfél kávéskanálnyi).

A májkárosodás kialakulásához 1,4-20 gramm/ testtömeg kg közötti adagokat írtak le a különböző kutatások, azaz egy westie méretű kutyának  14-20 gramm (= kb. 1 evőkanál-negyed kg) között változott ez az érték, egy 40 kg körüli német juhászkutyának 50-800 gramm (3 evőkanál-1 kg) körül. 

A leggyakrabban jelentkező tünetek először hányás, hasmenés, majd a hipoglikémia tünetei alakulnak ki, azaz erős levertség, kóválygó járás (ataxia), izomremegés, esetleg kóma vagy görcsök.

Ha májkárosodás is létrejön, ennek tünetei lehetnek a sárgaság, hányás, hasmenés, véralvadási zavar következtében véraláfutás, vagy egyéb jellegű pl. pontszerű bevérzések a bőrön. Az emésztő rendszerben is kialakulhatnak vérzések, és vérhányás, fekete széklet fordulhat elő. Előrehaladott esetben erős levertség, tompultság, kóma alakul ki" - írja az állatorvosi portál.

Bármilyen ételt is adsz a kutyádnak, győződj meg róla, nincs-e benne nyírfacukor!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek