Nagyszülői gyed: íme a feltételek!

Desktop

A "hétpontos családvédelmi akcióterv" egyik eleme volt a nagyszülői gyed. A kormány benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot, így már részleteket is lehet tudni róla.

A nagyszülők a javaslat szerint csak akkor kaphatnak gyedet, ha a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. További feltétel, hogy a gyerek mindkét szülőjének (egyedülálló szülő esetében a gyermeket gondozó szülő) legyen munkája (kereső-tevékenységet végezzen). A  szülőnek nyilatkoznia kell, egyetért azzal, hogy a gyedet a nagyszülő veszi igénybe.

A nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet kérni, és legfeljebb két évig, ikreknél pedig három évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehetne menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő igényelheti. Ha viszont több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagyszülő, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.

Nem jár a gyed azoknak, akik dolgoznak (keresőtevékenységet folytatnak), kivéve, ha azt otthon végzik. Akkor sem jár az ellátás, ha a gyereket bölcsődébe vagy óvodába íratják be.

Nem kaphat nagyszülői gyedet az sem, aki másféle rendszeres pénzellátást, például öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, özvegyi nyugdíjat vagy ápolási díjat kap - írja a napi.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?