A redőny és a passzívház kapcsolata

Az építőipar egyik legaktuálisabb trendje minden kétséget kizáróan a hőszigetelés. Ma már nem épülhet úgy ház, és nem mehet végbe egy régi ingatlan felújítása sem, hogy legalább a homlokzat hőszigetelésére ne kerüljön sor. Ezen a divathullámon alapulva egyre jelentősebb népszerűségnek örvendenek már Magyarországon is az úgynevezett passzívházak, melyek leginkább a fenntartható fejlődés, a fenntartható jövő, és úgy nagy általánosságban a környezetszennyezés visszaszorítása miatt létesülnek egyre nagyobb számban.

A passzívházak ugyanis olyan kimagasló hőszigeteléssel ellátott ingatlanok, melyek képesek arra, hogy a különféle intelligens rendszerek segítségével minimális költségből lehessen őket hűteni és fűteni egyaránt. Egy ilyen kiegyensúlyozott szisztémának számos összetevője van, és bár sokan alábecsülik, de az árnyékolástechnika is ide sorolható, ezáltal néhány minőségi redőny segítségével jelentősen elő lehet segíteni egy passzívház kiegyensúlyozott működését. Hogy miként?

Megtámogatja a szigetelést
Ha egy passzívházra a legjobb minőségű, speciális hőszigetelő nyílászárók kerülnek, az üvegfelületek akkor is a leggyengébb láncszemei lesznek a rendszernek, ami nem meglepő, hiszen egy vaskos téglafal, valamint egy arra felhordott szigetelőréteg képességeit soha nem érheti el még egy prémium tulajdonságokkal rendelkező ablak vagy ajtó sem. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a nyílászáróknak még egy passzívház esetében is szükségük
van némi külső segítségre, így példának okáért egy jobb minőségű, lehetőleg vakolható tokos alumínium redőnyre.

Egy ilyen árnyékoló ugyanis nemcsak nyáron, hanem télen egyaránt képes lesz hatásosan megtámogatni a nyílászárók, ezáltal pedig otthonunk szigetelését. A nyári időszakban például teljesen ki tudjuk szűrni vele a lakásba beáradó, és a belső helyiségeket akár több fokkal is felmelegítő napsugarakat, míg télen a leeresztett és összezárt redőnypalást megnehezíti a kinti hideg és a benti meleg találkozását, ezáltal pedig a hőcsere folyamatát. Előbbi eshetőség mellett a melegebb időszakokban csökkenthetjük a hűtési-, hidegebb időjárás esetén pedig a fűtési költségeinket.

Ezt a hatást pedig még tovább fokozhatjuk a passzívházak esetén, ha a beépített intelligens rendszerek az árnyékolókat is magukba foglalják. A motorizált redőnyök ugyanis néhány szenzor segítségével képesek önműködő formában kielégíteni igényeinket, ezáltal dinamikusan reagálhatnak például az időjárás vagy a napszakok változására, miközben a lakás biztonságát egyaránt megnövelhetik, például egy vihar közeledésekor történő automatikus lezárással.

Segíti a hővisszanyerős szellőzést

Egy passzívházban rengeteg olyan rendszer működik, mely a hagyományos lakóházakban egyáltalán nem ismert vagy elterjedt még. Az egyik ilyen a hővisszanyerős szellőzés, melynek lényegét először meg kell ismernünk ahhoz, hogy megérthessük, miként tudja megtámogatni működését és hatékonyságát egy redőny.

A hőcserélős jelzővel is ismert szellőzési megoldás célja az, hogy a lakásból kiáramló kellemes hőmérsékletű levegő kifelé menet közvetetten találkozzon a befelé szívott friss, de évszaktól függően hideg vagy meleg levegővel, mely a beáramlás során felveszi a benti hőmérsékletet – vagy egy azt megközelítő értéket –, így télen a fűtésnek, nyáron a hűtésnek lényegesen kevesebbet kell dolgoznia a beállított értékek eléréséhez. Bár ez a rendszer önmagában is rendkívül jól működik, azonban egy megfelelően hőszigetelő, dinamikusan használt redőny kiválóan meg tudja támogatni hatásfokát.

Ennek az oka nem más, minthogy a jobb minőségű redőnyök a nyári időszakban nemcsak kellemes árnyékot képesek biztosítani otthonunk számára, hanem ezzel az árnyékolással akár 3-5 Celsius fokkal is hűvösebben tarthatják a helyiségeket. Ez a nyári időszakban azt jelenti, hogy a benti levegőt sokkal egyszerűbb és olcsóbb lesz hűteni, amivel komfortérzetünket is könnyebben igazíthatjuk személyes igényeinkhez. Ez a hatás pedig természetesen télen szintén működik, amikor a benti levegő melegen tartásában segít az ablakot szigetelő árnyékoló!

Csökkenti a rezsiköltségeket
A passzívház építésekor az egyik legfontosabb cél, hogy az alapvető komfort elérését a lehető legkisebb rezsiköltségből tudjuk fedezni a mindennapok során. Bár rengeteg kísérlet folyik, hogy ezt az értéket nullához közelítsék, azonban egyelőre csak megfizethetetlen technológiákkal lehet ilyesmit megvalósítani, de ez nem jelenti azt, hogy néhány megoldással ne törekedhetnénk arra, hogy a lehető legkisebbre csökkenjenek a passzívház rezsiköltségei. Ilyen megoldás lehet egy jó minőségű redőny is, mely a fentiekben ismertetett hőszigetelés megtámogatásával jelentősen mérsékelheti télen a fűtés-, nyáron pedig a hűtés költségeit. Ezt a hatást ráadásul sokkal magasabb szintre tudja emelni abban az esetben, ha a passzívházegyben okosház is, tehát az árnyékolók dinamikusan és együttműködve képesek egész nap a környezetükhöz igazítani aktuális állásukat.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Passz%C3%ADvh%C3%A1z
https://www.homeinvest.hu/szakteruleteink/kulcsrakesz-hazepites
https://www.redonyvilag.hu/mindent-a-redonyrol

Mit szólsz hozzá?