Tanévkezdés: kötelező biztosítani a diétás étrendet a menzán

Desktop
a kép illusztráció
Jó, ha tudod: a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban kötelező biztosítani a laktózmentes diéta betartásához szükséges ételeket. Ehhez szakorvos által kiállított igazolásra van szükség.

Magyarországon a becslések szerint 30 százalék körüli a laktózérzékenység gyakorisága, vagyis 2-3 millió ember érintett kisebb-nagyobb mértékben.

A gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy laktózérzékenység esetén se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen a csontfejlődés szakaszában nagyon fontos a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel.

Az egészséges táplálkozáshoz napi fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása szükséges.

A laktózérzékenység tünetei: tej és/vagy tejtermék fogyasztása után kb. 1-3 órával előfordulhat hányinger, hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hasi görcsök és hasmenés. Kisgyermekeknél akár testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézséget, viselkedészavarokat is okozhat a probléma.

Mi a teendő, ha laktózérzékenységre gyanakszunk?

Fontos tudni, hogy a tünetek sok egyéb problémára is utalhatnak. Annak érdekében, hogy ne zárjuk ki indokolatlanul a tejet, s ezzel együtt fontos tápanyagokat saját vagy a gyermekünk étrendjéből, forduljunk háziorvoshoz vagy gasztroenterológushoz, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a panaszokat.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?