Árpád-házi Szent Margit ünnepe a kerületben

Oszd meg másokkal!

Desktop
Szent Margit síremléke (fotó: katolikuskeri.hu)
Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan vasárnap a margitszigeti domonkos kolostor romjainál, melyen a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért. Az utóbbi három és fél évtizedben hagyománnyá vált, hogy a magyar prímás minden januárban szentmisét mutat be a margitszigeti romoknál a Margit naphoz legközelebb eső vasárnapon, ez első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be a magyar szentek évében, 1979. január 21-én.
 
Szent Margit ünnepén, a fővárosi Lehel téri templom búcsúja alkalmából szombat este ismét színpadra viszik a Szent Margit életét bemutató Égő áldozat című zenés színjátékot. A darab szerzője Strbik László, rendezője Miklós László, a Margitos Ifjúsági Énekkar vezetője. A főbb szerepekben Csikota Ágnes (Margit) és Formanek Katalin (gyermek Margit) látható. Harminc évvel a zenés színjáték premierje után az ősbemutatón részt vevő ifjak gyermekei, a következő generáció, Várnai Péter plébános támogatásával viszik újra színre a darabot.
 
Szent Margit rövid életének nagy részét a később róla elnevezett szigeten élte le a 13. században. Akkoriban volt ott egy háza a premontrei rendnek, kolostora a domonkos és a ferences szerzeteseknek, zárdája pedig a dominikánus apácáknak. Ennek a virágzó egyházi életnek a török hódítás vetett véget a 16. században, az apácák utódai pedig a törökök kiverése után telepedtek vissza a szigetre. Szent Margit valószínűsített sírjára 1971-ben márvány emléktáblát helyeztek el.
 
A katolikus egyház január 18-án ünnepli Árpád-házi Szent Margit halálának (katolikus megfogalmazás szerint: égi születésnapjának) évfordulóját. Margit a szülei, IV. Béla király (1235-1270) és Laszkarisz Mária királyné döntése nyomán került kolostorba, ők a tatároktól elszenvedett muhi vereség után (1241) megszületendő gyermeküket "az ország javáért Istennek ajánlották" - áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatalának közleményében.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?