Megint támadnak a varjak: így védekezhetsz ellenük

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Magyar Madártani Egyesület - Orbán Zoltán)

Minden évben hallani olyan esetekről, miszerint varjú támadt rá az emberre az utcán. Most ismét történt ilyen, Facebook-csoportunkba posztolta egy 15. kerületi lakó az alábbi, Hitchcock-filmbe illő sztorit:

"Kezem lábam remeg. Most voltam a Fő térnél. A parkon keresztül mentem a boltba, mikor egy madár belekapaszkodott a hajamba, majd felszállt az oszlopra és rövid időn belül kétszer ujra a hajamba kapott. A túloldalról nézték az emberek a buszmegállóból. Nem akartam elhinni, mivel féltem, vissza már nem arra jöttem, hanem a Nyírpalota út túloldalán, amikor látom, egy fickó a feje felett csapdos a szatyorral és kiabál. Őt is betámadta. 2 madár volt és olyan hangot adtak ki, mint a varjak. Még mindig remegek" - olvashatjuk az elképesztő történetet.

Bármilyen furcsa azonban, természetes jelenségről van szó: májusban hagyják el a fiókák a fészket, ebben az időszakban védelmezik leginkább az utódokat a varjak.A támadást ilyenkor már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Ezekből az esetekből születnek aztán a "megmagyarázhatatlan" madártámadásokról beszámoló hírek - írja a madártani egyesület.

Emellett, ritkábban ugyan, de akár szórakozásból is támadhatnak a varjak: az intelligens, ezért unatkozásra is hajlamos madarak unaloműzésként is rászokhatnak a menekülő, behódoló magatartást mutató emberek zaklatására. Az ilyen − szerencsére ritka − esetekben gyakran nem marad más választás, mint a rendellenesen viselkedő madár befogása, állatkerti tartása vagy elaltatása.

A támadó madarak esetében hasonlóan kell eljárni, mint a nekünk rontó kutyáknál: forduljunk szembe az állattal (ne fussunk el), karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek. A rámenősebb varjak, szarkák esetében nyugodtan használjuk a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt. 

Ha elég bátrak vagyunk, akkor sokat segíthetünk a kevésbé hősies embertársainkon azzal, ha a rossz helyre tévedt (pl. középület bejáratánál vagy a járda mellett a földön üldögélő) varjúfiókát a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre visszük. Ilyenkor az izgatott szülők minket követnek (erre legyünk felkészülve), az addig "megközelíthetetlen" épület és járda pedig ismét használhatóvá válik - írja az egyesület.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek