Ha nem akarsz jövőre is kezelhetetlen szúnyogfelhőket és halott méheket, érdemes ezt fontolóra venned

Desktop
Kép: pinterest
Kép: pinterest

Egy petíció, amivel támogathatod a kémiai szúnyoggyérítés visszaszorítását, a környezettudatos és biológiai irtásmódszerek alkalmazását. 

A katasztrófavédelem szervezte szúnyoggyérítések során egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi vagy légi úton. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan. Az irtószer viszont a méhekre veszélyes lehet, és persze nem csak a méhekre, hanem a teljes rovarvilágra. A vízi élővilág sem kedveli, legfőképp a halak nem, így vizes területek mentén vigyázni kell a felhasznált mennyiséggel. Általánosságban az emberre nem ártalmas (ha vigyáznak a koncentrációval), ráadásul elég hamar lebomlik a friss levegőn, de: attól még idegméreg. Allergén, és ritka esetekben, de asztmát okozhat.

Ráadásul azokon a területeken, ahol már régen használják ezt a vegyszert (a hetvenes évek végén fejleszették ki), azaz a maláriát terjesztő moszkitók és az ágyi poloskák közt egyre gyakrabban találnak olyanokat, amik már rezisztensek rá.

Hogy minél kevesebb ilyen intenzív szúnyoggyérítésre legyen szükség, a még kifejletlen szúnyogokat sokkal környezetkímélőbb módszerrel is meg lehet ritkítani, ez a biológiai lárvagyérítés. Ilyenkor egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium (Bacillus thuringiensis ssp. israelensis, bti) egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A környezetbarát szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre.

Sajnos, azon túl, hogy ez már a kifejlett szúnyogokra nincs hatással, a katasztrófavédelem szerint "macerás" minden egyes pocsolyába kijuttatni. "A folyók áradása, vagy egy esőzés után milliószámra keletkeznek pocsolyák olyan területeken, amelyek nem közelíthetőek meg. Ilyen erdős, fás területen a biológiai készítmény légi kijuttatása sem vezetne eredményre, hiszen a készítmény nem jutna el a fák lombjai alatt lévő vízfelületig, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. Mindezeken túl a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. Nem lehetséges tehát kizárólag biológiai eljárással védekezni a szúnyogok ellen, mivel lehetetlen felkutatni és kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vízzel teli hordót, vagy vödröt."

Ha ezek után mégis úgy gondolod, hogy ennek a biológiai módszernek kéne elsődlegesnek lennie, és a vastag vegyszerfelhőt tartogassuk csak vészmegoldásnak, olvasd végig ezt a petíciót, és ha egyetértesz vele, írd alá.

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?