Jövőre megszűnhet a légi szúnyogirtás

Desktop
Jövőre talán már nem repkednek (fotó: Baranyi Roland)
Jövőre talán már nem repkednek (fotó: Baranyi Roland)
Várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi szúnyogirtásra engedélyezett szer, így megszűnhet a légi szúnyogirtás Magyarországon – mondta dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa egy konferencián.

Az előadáson az is elhangzott, hogy a szervezett szúnyogirtás módszertana körülbelül 40 éve változatlan, miközben a biológiai módszertan – noha 30 éve vezették be – minimális mértékben vált a védekezési stratégia részévé idehaza – írta meg a 24.hu.

A katasztrófavédelem is megerősített a portálnak, „arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható kémiai készítmények légi kijuttatási lehetősége”. Mint írták, az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.

„A katasztrófavédelem által irányított országos szúnyogirtó konzorcium tagjainak egyike a budapesti patkányirtásért is felelős. Tény, hogy a kémiai szúnyogirtásban komoly tapasztalata van a konzorciumnak, valamint a 2000-es évek közepe táján komoly szakmai és anyagi, hazai és külföldi támogatásokat és segítséget kaptak a biológiai irtás meghonosítására, ennek ellenére 15 év alatt csökkentek a biológiailag kezelt szúnyogtenyésző helyek. Ebből is látszik, hogy akik most végzik az irtást, nem akarják megvalósítani hazánkban a biológiai gyérítést” – nyilatkozta a 24.hu-nak Kőszegi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke. Szerinte „a kémiai lobbi” akarja, hogy ne legyen itthon biológiai irtás. Annak ellenére, hogy ezek a cégek biológiai irtást is végeznek, és a hozzá szükséges szert is forgalmazzák, mégis mintha úgy tűnne, hogy 15 év alatt semmilyen eredményt nem tudtak ezen a téren felmutatni. Pedig ha a lárvairtást rendesen elvégzik, akkor ki sem kel a szúnyogok nagy része, és csak minimális kémiai beavatkozásra van szükség.

Mint korábban mi is megírtuk, a kémiai irtásnál sokkal környezetkímélőbb módszer a biológiai lárvagyérítés. Ilyenkor egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

A katasztrófavédelem szerint viszont nem lehet kizárólag biológiai módszerrel védekezni a vérszívók ellen. „A módszer csak a tenyészőhelyek pontos feltérképezése esetén, technológiailag jól kezelhető területeken lehet eredményes, ahol átlagos csapadékviszonyok mellett jó hatásfokú a kezelés. Esős időszakokat követően, vagy árvízi helyzetek után nagyszámú, sok esetben elaprózott, nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető lárvatenyészőhelyek jönnek létre. Nem lehet biológiai készítménnyel kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vödröt, lavórt, kaspót vagy ereszt, amelyben megáll a víz. Védett természeti területeken a szabályok a biológiai módszer alkalmazását is tiltják” – tették hozzá.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?