Ilyen volt a Vizafogó a '60-as, '70-es években

Oszd meg másokkal!

Desktop
1976, Árpád híd pesti hídfő, előtérben a Vizafogó (forrás: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény - Fortepan)
Szombaton rendezik meg a Vizafogón a lakóközösségi – családi – napot. Ehhez kapcsolódva mutatunk nektek néhány régi fotót (forrás: Fortepan) a Vizafogóról, vagyis a Duna - Váci út – Dráva utca – Meder utca közötti területről.

Korábbi cikkek a témában:

Az Árpád hídtól északra fekvő részt egykor Lepsinek nevezték, az Agaras-tó állt itt, mely a Domonkos-rendi apácák tulajdona volt. A Váci út mentén töltés futott; a töltés és a Duna közötti zsombékos területre úsztak fel a vizák ívási időszakban a Fekete-tenger felől.
 
A 19. század végén, a mai Árpád hídi felüljáró területén működött a Zarzetzky gyufagyár, északra a Láng László által alapított gyárakat találhattuk (a későbbi Láng Gépgyár). A Turbina – egykor Láng - utca sarkán állt az 1960-as évekig a Hazám mozi.
 
A 20. századra a Duna-parti területet feltöltötték. Az 1930-as években a Dagály utcában rendőrházakat alakítottak ki, majd az Árpád híd északi oldalán 1961-1966 között további házakat építettek. A Dagály strand – eredeti neve: Szabadság strand - kialakítása az 1960-as években történt meg. Vele szemben 1961-től az Erdért illetve a Csőszerelő SC pályája volt. 2006-ban az Erdért pálya nyugati részén lakótömböt építettek.
 
Az Árpád hídtól délre a Dráva utcáig a Vizafogó teherpályaudvar felé vezető iparvágány mentén szegénynegyed állt, a Váci út mellett a Hétház és a Tizenhárom ház munkáscsaládok otthona volt. A vasúti pálya nyugati oldalán 1940-től cigánytelep alakult ki a Népfürdő utcáig.
 
1970-1976 között a Párkány utca mentén fekvő telepet szanálták, majd Bene László és Szentmártoni Ferenc tervei alapján 1982-1984 között felépült az Elektromos pálya keleti oldalán a Vizafogó lakótelep első üteme. A házgyári technológiával készült tízemeletes épületekben 2684 lakást alakítottak ki. 1987-ben a teherpályaudvar felszámolásával annak helyén felépült a második ütem, ami 1989-re készült el – olvashatjuk a Vizafogóról a wikipédián.
 
A szombati Vizafogó lakóközösségi napról a XIII. kerületi Közszolgáltató oldalán részletesen is olvashattok!
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?