Jégről mentettek a Meder utcánál

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Winter László - fovaros.katasztrofavedelem.hu)
Jégről mentési gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem a XIII. kerületben, a Meder utcánál, a Duna jegén. A gyakorlat célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a jégen tartózkodás alapvető szabályaira, illetve a befagyott vízfelszínek veszélyeire.

A megrendezett „baleset” forgatókönyve szerint egy férfi alatt beszakad a jég, akit a tűzoltók létrák és mentőkötelek segítségével mentenek ki a vízből.

A jégen tartózkodás és a mentés legfontosabb szabályai:

  • Nyílt vízfelületek jegén csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég megfelelő vastagságú (10 cm), nem olvad, és megfelelőek a látási viszonyok. Amennyiben befagyott vízterületekre megyünk, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a jég biztonságos! A jég vastagsága adott vízterületeken változó lehet, ezért a parttól lehetőség szerint ne távolodjunk el, még akkor sem, ha az kellő vastagságú. Egyedül ne tartózkodjunk a jég felületén, vagy legalább valaki tartson minket szemmel, hogy baj esetén tudjon segíteni.
  • Ha beszakad alattunk a jég, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat. A beszakadás pillanatában karjainkat emeljük oldalsó középtartásba, és felső testünkkel dőljünk egy kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével. Törekedjünk rá, hogy fejünk és kezeink ne kerüljenek a jég alá. Próbáljunk felfeküdni a víz felületére és felhasalva felkúszni a jégre, akár úgy, hogy a mögöttünk lévő jégtábláról eltoljuk magunkat. Ha a jég folyamatosan betörik alattunk, a part felé haladva törjük magunk előtt a jeget.
  • Ha észrevesszük, hogy valaki más alatt beszakadt a jég, a mentés megkezdése előtt minden esetben értesítsük a katasztrófavédelmet a 105-ös vagy 112-es telefonszámon, hogy a további segítség minél előbb a helyszínre érkezhessen. Mentés esetén keressünk valamilyen eszközt, amivel a mentést biztonságosabbá tudjuk tenni.
  • Lehetőség szerint ne menjünk közvetlenül a lék szélére, hanem nyújtsunk oda valamit a bajbajutottnak (kötél, faág, levetett ruhadarab egyik felét, stb.). A mentés során használjunk minél nagyobb felületet (deszkalap, létra, stb.), ezzel is csökkentve a beszakadás veszélyét. Ha sikerül a mentés, vegyük le a bajbajutottról a vizes ruhadarabokat, és adjunk rá szárazat, takarjuk be. Kísérjük meleg helyre (fűtött gépjármű, meleg helyiség, stb.), adjunk neki langyos vagy éppen meleg italt, és csak fokozatosan melegítsük vissza a szervezetet. Ne adjunk a kihűlt személynek alkoholt, forró italt, és ne dörzsöljük a bőrét, mert égési sérüléseket okozhatunk neki. Folyamatosan tartsuk szemmel, és maradjunk vele, beszéljünk hozzá, amíg a további segítség meg nem érkezik.

Ha van rá lehetőségünk, csak erre kijelölt helyeken (sportolásra kijelölt terület, stb.) menjünk a jégre, mivel itt ellenőrzöttek a körülmények, és egy esetleges beszakadás esetén is gyorsan érkezhet a szakszerű segítség.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • Járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • Kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • Folyóvizeken és azok mellékágain – írja a katasztrófavédelem.
     
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek