Kereset-kiegészítés a lomizás, de volt, aki több millió forintot talált a kidobott lomok között

Oszd meg másokkal!

Desktop
Lomtalanítás 2016-ban (forrás: Szilágyi Kristóf - Facebook)

Lomtalanításkor ellepik a könyéket a lomisok. Nem véletlenül, hiszen - bár lopásnak számít a guberálás -, kereset-kiegészítésnek tekintik ezt sokan - írja a Pénzcentrum. Egy hónap alatt 100 ezer forint is összejöhet vele, de van, akinek ennél nagyobb szerencséje akad. Az áprilisi kőbányai lomtalanításnál például egy guberáló 4 millió forintot talált egy zoknikkal teli dobozban, egy 22. kerületi lomtalanításkor pedig egy kabátzsebben tízezer forint maradt.

"Foglalni kell a helyet, íratlan szabály a lomisok között, hogy ha foglalod a területet, az a tiéd" - meséli egy guberáló, aki évek óta a családjával jár fel vidékről lomizni.

Van, aki saját magának gyűjt - bútorokat, játékokat, ruhákat - és van, aki eladni próbálja a guberált holmikat. Főként a fémhulladékra utaznak: az átvevő cégek a vasért kilónként 45 forint körüli összeget fizetnek. A réz értékesebb, annak 1000 forint fölött mozog az ára.

Vannak továbbá a "bérlomisok", ők csupán a helyet - és a lomokat - foglalják a "főnök" számára.

Hiába nem teszik közzé a lomtalanítás pontos helyszíneit, mégis megtudják a lomisok. A törvény szerint pedig lopásnak számít, amit csinálnak. 

Az intézkedésre jogosult Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői 2016-ban köztisztasági szabálysértés miatt 72 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 32 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, jogosulatlan hulladék begyűjtési tevékenység - vagyis lopás - miatt 6 esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást - írja a Pénzcentrum.

Így nem véletlen, ha lomisokkal teli az utca, hiszen nem kell tartaniuk a büntetéstől.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek