Távfűtéssel tisztább lehetne a főváros levegője - tudtad?

Desktop
a kép illusztráció
A távhőfejlesztés aktuális problémáiról, a távhőben rejlő lehetőségekről tartott előadást a Portfolio május 24-ei energiahatékonysági konferenciáján Ujhelyi Csaba, a Főtáv Zrt. kapcsolati és üzletfejlesztési igazgatója.

A Főtáv célja, hogy a megváltozott fogyasztói szokásokhoz igazodva fenntartható szolgáltatást nyújtson - mondta az igazgató bevezetőjében.

Évek óta csökken az igény a távhő iránt, egyre kevesebbet fűtünk. Ennek oka egyrészt a klímaváltozás, mert egyre melegebb az időjárás. Másrészt a lakások korszerűsítésének ereményeként mind több házban történik meg a nyílászárócsere és a  szigetelés, így ezekben az épületekben kevesebb lesz a hőfogyasztás. A lakosság is egyre energiatudatosabb, de a mérés szerinti elszámolás miatt is csökken a fogyasztás.

A Főtáv  éppen ezért új lehetőségeket keres, új termékeket szeretne bevezetni a piacra: ilyen például az ügyfélkártya megvalósítása, de tervezik a hőközpont értékesítést is, valamint vidéken szeretnének a helyi távfűtésből részt vállalni.

A távfűtésen kívül a távhűtéssel is foglalkozik a cég. A Heim Pál Gyermekkórházban például a távhűtést a Főtáv végzi. A távhűtés jelentősége világszerte növekszik, a Főtáv ebben is szeretne részt vállalni.

A csepeli hőerőmű (fotó: Majtényi Mihály - budapest.hu)

A távhőszolgáltatás során az uniós jogszabályoknak megfelelően kell működniük. A fővárosi cég célja az egyedi mérés bevezetése - lehetőleg minden radiátoron legyen mérőóra -, a mérés és az elszámolás egységesítése, átlátható díjrendszer bevezetése - hangzott el az előadáson.

Sokan összekapcsolják a távhőt a lakótelepek panellakásainak fűtésével, pedig nem csak panelházak fűtési rendszere: számos újonnan épülő társasházban is távhővel fűtenek. Több intézményt is a Főtáv lát el hővel: ilyen például a Mátyás templom, az Árkád üzletház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Gellért fürdő vagy a Heim Pál Gyermekkórház. Leányvállalatuk, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. pedig a csepeli Rákóczi Liget lakópark számára biztosítja a távfűtést. 

A távhő kényelmes és környezetbarát fűtési mód, hiszen a fogyasztónak nem kell sem az üzemltetéssel, karbantartással, sem a kibocsátott káros anyagokkal foglalkoznia, készen kapja a hőt. A szolgáltatás biztonságos is egyben, mivel nincs a felhasználónál tüzelőberendezés, így veszély sem áll fenn.

A távhővel a szmog is csökkenthető, hiszen a hőenergia előállítása és a káros égéstermékek kibocsátása nem a lakóterületen történik, hanem attól távol, így nem szennyezi a lakott területek levegőjét.

A Főtáv Zrt. már 56 éves: 1960. július 1-jén jött létre a vállalat. 1992-ben került a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába. 2008-ban kezdődött meg a távhővel fűtött lakások fűtéskorszerűsítése.

A Főtáv az alábbi szolgáltatásokat biztosítja: hőtermelés, hővásárlás, hőszállítás a távhővezetékeken, hőelosztás, termékfejlesztés, hibaelhárítás és üzemeltetés.

A cég a főváros 18 kerületében közel 240 ezer ügyféllel rendelkezik. Budapeste 30 százalékos a  hőpiaci részarányuk, így joggal mondható, hogy a legnagyobb szolgltató, a hazai távhő zászlóshajója - foglalta össze a cég történetét Ujhelyi Csaba igazgató a Portfolio konferenciáján.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?